Putin otkrio šta će uskoro desiti sa dolarom…

Čak su i saveznici SAD smanjivali svoje držanje dolara i oslanjali se na američku valutu u međusobnoj trgovini, istakao je ruski lider.

Vašington sam potkopava američki dolar kao svetsku rezervnu valutu, koristeći ga kao instrument sankcija u inostranstvu, dok podiže nacionalni dug i naduvava se kod kuće, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Čini mi se da Sjedinjene Države čine veliku grešku koristeći dolar kao instrument sankcija, sprečavajući plaćanje u dolarima za sankcionisane proizvode”, rekao je Putin za CNBC Hadlei Gamble u sredu, nakon panela na Ruskoj “nedelji energije”.

Zemlje koje se suočavaju sa američkim sankcijama, poput Rusije, „nemaju drugog izbora, jednostavno smo primorani da pređemo na poravnanja u drugim valutama“, dodao je on.

Gamble je pitao o mogućnosti korišćenja kriptovaluta kao što je bitcoin za prodaju nafte i gasa, što je Putin načelno pozdravio ali je rekao da je „prerano“, navodeći nestabilnost kriptovaluta.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Rusija rado koristi dolare u trgovini energijom, primetio je Putin ali „ako se politika američkih vlasti nastavi kao što sam već pomenuo, onda nećemo morati ništa da preduzmemo, SAD će same potkopati poverenje u dolar“.

Čak su i saveznici SAD smanjivali svoje držanje dolara i oslanjali se na američku valutu u međusobnoj trgovini, istakao je ruski lider.

Ne samo zato što je dolar naoružan za sankcije, već i zato što Vašington devalvira valutu kod kuće, štampanjem novca i podizanjem nacionalnog duga.

“Prvi put, verovatno u istoriji, inflacija u Sjedinjenim Državama raste brzinom, koja se nije događala dugo vremena”, rekao je Putin za CNBC.

„Svi sada postavljaju pitanje: šta dalje?

Šta će američke ekonomske vlasti učiniti sa ovim ogromnim dugom?

Šta će učiniti, izvršiti neke manipulacije sa dolarom, smanjiti njegovu vrednost? ”

Može se reći da SAD „isecaju granu na kojoj sede“, rekao je Putin, „podrivajući dominaciju dolara kao globalne rezervne valute radi kratkoročnog političkog dobitka kod kuće ali nanoseći štetu njihovoj  strateškoj ekonomiji interesa“, na duži rok.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Može li Evropska unija da ostane ujedinjena?

Budućnost Evropske unije izgleda sve mračnija, jer se suočava sa „više od samo egzistencijalnog izazova“, …