Severna Koreja “nema nameru da izbegne rat”!

Severna Koreja je spremna za rat i neće “oklevati da uništi” Južnu, rekao je lider Kim Džong Un, ističući da Pjongjang neće inicirati sukob.

On je Seul opisao kao “najneprijateljskiji” prema Severnoj Koreji i optužio je da pokušava da sruši liderstvo u Pjongjangu…

Kimove izjave usledile su ubrzo nakon što je Južna Koreja evakuisala civile sa ostrva Jeonpjong, optužujući Pjongjang da je u petak ispalio 200 artiljerijskih granata u pomorsku tampon zonu, kod svoje zapadne obale.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Južnokorejska vojska je kasnije pokrenula sopstvenu artiljerijsku baraž u istoj oblasti.

Pjongjang je tvrdio da zapravo nije ispalio nijedan metak, već da je detonirao “barut koji simulira zvuk obalske artiljerije, od 130 mm” da vidi kako će reagovati njegov sused.

Prema državnoj Korejskoj centralnoj novinskoj agenciji (KCNA) Kim je u ponedeljak i utorak pregledao nekoliko fabrika municije.

Govoreći tokom posete, severnokorejski lider je rekao da, iako DNRK, ne planira da izazove vojni sukob, na Korejskom poluostrvu ali u suprotnom, „ni mi nemamo nameru da izbegnemo rat. ”

KCNA je citirala zvaničnika koji je upozorio da ako se Južna Koreja „usudi da pokuša da upotrebi oružane snage protiv DNRK ili ugrozi njen suverenitet i bezbednost, nećemo oklevati da uništimo ROK [Republiku Koreju] mobilizacijom svih sredstava i snaga, na naše raspolaganje“.

Kim je označio Južnu Koreju kao „glavnog neprijatelja“, insistirajući da to znači da DNRK mora ojačati svoje vojne odbrambene kapacitete, posebno nuklearno oružje.

Komentarišući nedavni incident granatiranja, Kim Jo Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera, rekla je u nedelju da je Pjongjang spreman da odgovori „vatrenim krštenjem“, na svaku „glupu pogrešnu procenu“ Juga.

Kim Džong Un je prošlog meseca tvrdio da ponovno ujedinjenje Koreje trenutno, ne dolazi u obzir, tvrdeći da je Jug „kolonijalna vazalna država“ SAD, navodi KCNA.

Nekoliko dana ranije, Kim je pozvao vojsku i industriju Severne Koreje da „dalje ubrzaju pripreme za rat“, navodeći kao razlog „neviđene“ provokacije Vašingtona i njegovih saveznika u regionu.

Neposredno pre Nove godine, SAD i Južna Koreja održale su zajedničke vežbe gađanja u blizini severne granice sa mehanizovanim jedinicama.

Manevrima su prethodile druge vojne vežbe na poluostrvu poslednjih meseci, od kojih su neke američka podmornica, na nuklearni pogon i bombardera, na nuklearni pogon bili raspoređeni u Južnoj Koreji.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …