Borel se izvinjava, zbog komentara o “rajskoj bašti” i „džungli“!

Žozep Borel se našao na udaru kritike, jer je blok nazvao „džunglom“, dok je ostatak sveta opisao manje laskavim izrazima.

Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, uputio je izvinjenje nakon, što je njegova metafora za uočenu fundamentalnu razliku između bloka i ostatka sveta shvaćena, kao napad.

On je, međutim insistirao, na tome da njegovo poređenje spoljašnjeg sveta sa „džunglom“ nije trebalo i da ima rasistički prizvuk.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Borel je u utorak objavio post na blogu, u kojem je izrazio žaljenje, što su „neki pogrešno protumačili“ njegovu najnoviju metaforu, kao primer „kolonijalnog evrocentrizma“.

„Žao mi je ako su se neki osećali uvređeno“, dodao je on.

Diplomata je ovu kontroverznu primedbu izneo prošle nedelje, dok je govorio na ceremoniji inauguracije u Evropskoj diplomatskoj akademiji u Brižu, Belgija.

Borel je rekao da Evropljani žive u „rajskoj bašti“, dok je većina spoljašnjeg sveta „džungla“.

Komentar je izazvao negodovanje i na internetu i u globalnoj diplomatskoj areni.

Ujedinjeni Arapski Emirati su u ponedeljak pozvali predstavnika EU u zemlji, zahtevajući objašnjenje za „diskriminatorne“ primedbe.

Istog dana, Borel je negirao da je njegova poruka rasistička ili kolonijalistička, tvrdeći da je samo pokušao da ospori koncept „tvrđave Evrope“.

U postu na blogu sledećeg dana, rekao je da je metafora zasnovana na činjenici da je „zakon džungle“, predstavljen onim, što je nazvao „politikom moći“, sve dominantniji u različitim delovima sveta.

Nasuprot tome, EU je, rekao je Borrell, izgrađena oko „zajedničke posvećenosti poštovanju pravila i zakona“.

„Moje pozivanje na ‘džunglu’ nema rasističku, kulturnu ili geografsku konotaciju.

Zaista i nažalost, „džungla“ je svuda, uključujući i danas u Ukrajini“, pojasnio je Borel.

Dalje je priznao da „ni Evropa, ni ’Zapad’ nisu savršeni“ i da su neke zapadne sile u prošlosti prekršile međunarodno pravo.

Ovo nije prvi put da Borel daje komentare, koji se smatraju veoma kontroverznim.

Početkom septembra, on je rusku vladu opisao, kao „fašistički režim“.

Komentarišući tu izjavu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi Borel verovatno podržao fašistički puč u Španiji 1930-ih, „jer danas podržava iste pučististe u Ukrajini“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …