Kina uspešno lansirala najmoćniju svetsku raketu, na čvrsto gorivo, sa mora!

Danas u 13:30 po pekinškom vremenu (8:30 po moskovskom) kineska kompanija OrienSpace je uspešno lansirala raketu-nosač Graviti-1 za lansiranje tri meteorološka satelita Iuniao-1 u orbitu.

Lansiranje je značajno, jer programer tvrdi da je Graviti-1 najmoćnije lansirno vozilo na čvrsto gorivo, na svetu…

Trostepena raketa-nosač Graviti-1, dužine oko 30 m, može da lansira do 6,5 tona korisnog tereta u nisku Zemljinu orbitu sa ukupnom lansirnom težinom rakete i goriva, od 405 tona.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako navodi OrienSpace, nova raketa može da lansira do 30 satelita u orbitu, a lansiranje se može organizovati za samo 7 dana, a u nekim slučajevima i za 24 sata.

U prvom probnom lansiranju, Graviti-1 je uspešno lansirao tri satelita sazvežđa Iuniao sa serijskim brojevima 18, 19 i 20.

U budućnosti će konstelacija biti povećana na 90 satelita, koji su dizajnirani da prate vremenske prilike i promene u zemljina atmosfera.

Raketa je lansirana sa platforme za lansiranje, na moru u Žutom moru, u blizini grada Haijan u istočnoj provinciji Šandong.

Prema izveštajima kineskih medija, OrienSpace je postao peta privatna svemirska kompanija u zemlji koja je kreirala i uspešno lansirala sopstvenu raketu-nosač.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Vulin: Ko ne voli Rusiju, nije prijatelj Srbije!

Bivši šef Srpske bezbednosno-informativne agencije (BIA) senator Republike Srpske Aleksandar Vulin rekao je da su …