Nato bi da ratuje ali nema municije: Rusi silovito bombardovali Kijev i Harkov!

Rusija izvela raketni napad na Kijev i Harkov, saopštavaju tamošnje vojne vlasti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je imao “veoma produktivne razgovore” sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, koji je posetio Kijev.

Ukrajinski lider je rekao da će dve zemlje moći da reše problematična pitanja.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ukrajinci nemoćni

Ukrajinska PVO nije u stanju da se izbori sa novim ruskim udarima, rekao je u emisiji kanala “Velt“ nemački novinar Paul Ronchajmer.

“U Kijevu strahuju da neće biti raketa za PVO“, rekao je on i dodao da u Ukrajini nema dovoljno ni raketa za sistem “patriot“.

Ima sve više informacija da nema dovoljno raketa za taj sistem, što je direktno posledica situacije u Kongresu SAD, koji ni do dan danas odobrio novac, naveo je novinar.

NATO naručio artiljerijsku municiju za više od milijardu evra

NATO je potpisao ugovor vredan 1,1 milijardu evra za artiljerijsku municiju kalibra 155 milmetara, saopštila je Alijansa, pri čemu će, kako se navodi, deo granata biti isporučen Ukrajini, nakon pritužbi da nedostatak municije ometa njene ratne napore.

“Rat u Ukrajini je postao bitka za municiju“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, posle ceremonije potpisivanja u sedištu alijanse u Briselu.

NATO je sklopio dogovor u ime nekoliko zemalja članica koji će ili proslediti granate Ukrajini ili ih koristiti za zalihe sopstvenih iscrpljenih zaliha.

Jermak: Ukrajini je hitno potrebna vojna pomoć, odlaganje košta ljudskih života

Ukrajini je hitno potrebna pomoć saveznika i partnera, jer svako kašnjenje u zadovoljavanju potreba ukrajinske vojske tokom rata sa Rusijom košta ljudskih života, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

“Naši vojnici, naši heroji čuvaju teritoriju ali je to izuzetno teško s obzirom na nedostatak artiljerijske municije“, rekao je on, saopštila je pres služba predsednika.

Stoltenberg: Nema direktne vojne pretnje Rusije prema članicama NATO-a

NATO ne vidi nikakvu neposrednu vojnu pretnju Rusije prema bilo kojoj članici Alijanse ali će nastavljati sa operacijom odvraćanja kroz predstojeću vojnu vežbu”, najveću u poslednjih nekoliko decenija, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je rekao da Alijansa sve to radi kako bio uklonila svaki prostor za pogrešnu procenu ili nesporazum u Moskvi o spremnosti da NATO zaštiti svaki pedalj svoje teritorije, prenosi Rojters.

“Dokle god to radimo, neće biti napada na teritoriju NATO-a”, naveo je Stoltenberg.

U predstojećoj vežbi, koja počinje u februaru i koja će trajati do maja, učestvovaće oko 90.000 vojnika.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …