“Spremite se – otpuštamo”: Skoro 40% kompanija najavilo otkaze!

Skoro 40 odsto kompanija očekuje da će otpuštati radnike u 2024. godini, pokazalo je istraživanje američke kompanije Rezjume bilder (Resume Builder).

U anketi u kojoj je učestvovalo 906 poslovnih lidera, 38 odsto anketiranih reklo je da će sledeće godine verovatno otpuštati zaposlene, a 52 odsto firmi ne planira da prima nove radnike u 2024. godini, objavljeno je na sajtu te organizacije.

Većina anketiranih navodi da je glavni razlog za otpuštanje potreba za smanjenjem troškova (69 odsto) kao i moguća ekonomska recesija (51 odsto), a 39 odsto navodi da su otkazi mogući zbog toga što će radnici biti zamenjeni veštačkom inteligencijom (AI).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Najveća verovatnoća otpuštanja u 2024. godini postoji u građevinskom sektoru – 66 odsto, razvoju softvera 65 odsto, sektoru informacija 44 odsto, maloprodaji 44 odsto, finansijama i osiguranju 38 odsto.

Za svoje radno mesta treba da brinu i zaposleni u obrazovanju pošto verovatnoća otpuštanja u ovom sektoru 34 odsto, a u zdravstvu i socijalnim uslugama 28 odsto.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …