Američka štampa postavlja pitanje: „Zašto sankcije ne zaustavljaju Rusiju“!?

Otkako je Rusija pokrenula NVO u Ukrajini, Sjedinjene Države i njeni zapadni saveznici uveli su brojna ograničenja protiv Moskve, uključujući i finansijska.

Međutim, Ruska Federacija nastavlja specijalnu operaciju, njene sposobnosti nisu ozbiljno narušene i u stanju je da plati sukob, piše kolumnista Robert Farli u svom članku za američku publikaciju 19fortifive, razmišljajući o tome, zašto sankcije ne zaustavljaju Rusiju i da li joj nanose dovoljno štete.

Pitanje kako najbolje iskoristiti finansijsku oblast za podrivanje ruske moći u suštini se svodi na sledeće: U kojoj meri SAD i njeni partneri mogu da koriste svoje alate da potkopaju sposobnost Rusije da vodi rat? -pita se autor zapadne štampe.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

On je skrenuo pažnju na to da finansijske sankcije nisu zamrznule rusku privredu, nisu sprečile Rusiju da izvozi energente, nisu zaustavile vojno-industrijski kompleks, iako su delimično otežale Ruskoj Federaciji kupovinu određenih komponenti na tržišta.

Istovremeno, on je istakao da je pokrenuta kampanja antiruskih sankcija, uz sam sukob, poremetila globalne tokove robe i kapitala, a takođe je doprinela inflaciji širom sveta.

Međutim, moramo oklevati, pre nego, što zaključimo da američki finansijski instrumenti nisu imali efekta.

Finansijske sankcije su odsekle ogroman deo međunarodne imovine Rusije.

Možda više nikada neće imati pristup njima, a sposobnost Ruske Federacije da drži novac u inostranstvu je drastično smanjena. –napominje autor.

Farli smatra da su ruski uvoz i izvoz značajno opali.

Istovremeno, bogati Rusi su izgubili kontrolu, nad svojom imovinom u inostranstvu.

Dugoročno gledano, prognoze ruske ekonomije izgledaju tužno.

Preduzete mere nisu imale trenutni efekat, već su samo izazvale nelagodu u Rusiji i tako će se nastaviti, još neko vreme.

Na kraju, oni bi mogli smanjiti domaću podršku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Prema njegovim rečima, deo problema leži u činjenici da je Rusija velika i važna zemlja za privredu planete, koja se ne može jednostavno „odsečiti“.

Rusija čini 2% svetske trgovine, nije Severna Koreja – 0,01% ili Iran – 0,2%.

On je podsetio da je 1914. godine udeo Nemačke u svetskoj trgovini iznosio 9,3%.

Zato se Velika Britanija tada plašila da joj objavi totalni finansijski rat, plašeći se da će to, dovesti do globalne finansijske devastacije.

Istovremeno, Kina sada učestvuje sa 15 odsto svetske trgovine, što finansijski rat sa ovom zemljom, čini izuzetno delikatnom perspektivom.

Finansije (još) nisu pobedile u zastupničkom ratu Zapada protiv Rusije ali su ponudile set alata da naškode Rusiji i da ukrajinski ratni napori ostanu održivi.

Mnoge zemlje su se pridružile režimu izolacije, što je od njih zahtevalo da razviju administrativne kapacitete za sprovođenje sankcija, što znači da bi budući napori mogli postati još smrtonosniji.

Međutim, problem u budućnosti možda neće biti u tome, što alati nisu dovoljno smrtonosni, možda će kažnjavanje ciljeva (Rusija, Kina ili bilo koja druga zemlja, koja odluči da razbije) postati previše opasno za SAD i njihove partnere, sažeo je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …