Srbija se dogovorila sa Mađarima: “Mi vama municiju, a vi nama oklopna vozila”!

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas u Budimpešti da će Srbija kupiti, od Mađarske oklopna vozila.

Sa druge strane, dogovoreno je da se mađarskoj strani proda srpska municija.

“Danas smo konkretizovali saradnju u oblasti odbrane, pre svega u pogledu kupovine naoružavanja i vojne opreme i sa jedne i sa druge strane.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Srbija od Mađarske kupuje oklopno-mehanizovana vozila, ono što je neophodno za naše tzv. lake jedinice, ono što je uklopivo u naše postojeće sisteme i što Srbija može da modernizuje, što je vrlo korisno za pitanje bezbednosti i sigurnosti naše države”, izjavio je Vučević.

On je, posle današnjih sastanaka u Budimpešti, istakao da Srbija i Mađarska nastavljaju stratešku saradnju i dodao da je to dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Vučević je naveo i da je Srbija iz Mađarske nabavila nešto “veoma korisno i za ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu” i dodao da je sa Mađarima razgovarao o daljoj saradnji u oblasti proizvodnje i osavremenjivanja radarskih sistema i drugih sistema protivvazdušne odbrane.

“Srpska strana će po zahtevu mađarske strane prodati municijaški program. To je veoma dobro, tiče se namenske industrije naše države i veoma je traženo na tržištima i to ne samo onih klasičnih kalibra, već i onih najsavremenijih proizvoda koji se tiču proizvodnje municije, koju Srbija danas može proizvoditi”, rekao je Vučević.

On je naveo i da su razgovaral i o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji u svetu i regionu i dodao da je Srbija izrazila mađarskim partnerima zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji.

“Pre svega zbog daljeg kršenja rezolucije 1244, vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, u smislu naoružavanja i formiranja onoga što zovu kosovske bezbednosne snage, odnosno njihove ideje da formiraju tzv. vojsku Kosova, što predstavlja direktnu opasnost i pretnju za bezbednost naše države”, rekao je Vučević.

On je naveo da je Srbija zahvalila mađarskom narodu i državi na učešću njihovih pripadnika u jedinicama KFOR-a i na očuvanju srpskog naroda, na Kosovu i Metohiji i dodao da su poželeli sreću novom komandantu međunarodnih trupa u Bosni i Hercegovini, koji dolazi iz Mađarske.

Vučević je istakao da je Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, zainteresovana za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i u celom regionu.

On je naveo i da su Srbija i Mađarska danas formirale komitet za vojno-tehničku saradnju, koji će imati sastanke dva puta godišnje, gde će se konkretizovati dalji koraci u saradnji.

“Ovo nije bio protokolarni sastanak, iz neke formalnosti, nego nešto što donosi konkretne rezultate ali ja sam najrećniji što će Vojska Srbije biti, još opremljenija i time Srbija još bezbednija”, zaključio je Vučević.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …