“Hamas je preživeo”

Militanti Hamasa vratili su se na sever Pojasa Gaze, gde se mobilišu protiv izraelskih snaga i ponovo organizuju sistem uprave, piše londonski “Gardijan”.

Na jugu, gde je koncentrisan veći deo stanovništva Pojasa Gaze, Hamasovi službenici i policija drže čvrstu kontrolu, mada se poredak urušava u centralnim regionima te enklave.

Očigledno oživljavanje Hamasa u oblastima koje su izraelske trupe zauzele i “očistile” tokom skoro četvoromesečne ofanzive, ukazuje na poteškoće sa kojima se izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočava u ispunjavanju svog obećanja da će “slomiti” tu militantnu grupu.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Nažalost, sve više čujemo o oporavku pobune i u centralnoj i u severnoj Gazi… Sve više čujemo da Hamasovi ljudi obavljaju posao policije u severnoj Gazi i upravljaju trgovinom, a to je veoma loš ishod”, kaže Ejal Hulata, koji je do januara 2023. bio šef izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost.

Majkl Milštajn iz Instituta za studije nacionalne bezbednosti, istraživačkog centra sa sedištem u Tel Avivu, rekao je da je Hamas ponovo uspostavio kontrolu u delovima Gaze koje su izraelske odbrambene snage zauzele posle krvavih borbi prošle godine.

To uključuje veći deo razrušene severne zone enklave, uključujući kamp Šaati, izbegličke kampove Džabalija i Šedžaja, kao i sam grad Gazu.

“Hamas kontroliše ove oblasti. Nema haosa ili vakuuma, jer zaposleni u opštini Gaza ili civilne spasilačke odbrambene snage, koje su zapravo deo Hamasa, sprovode javni red. Hamas i dalje postoji. Hamas je preživeo”, rekao je Milštajn.

On je dodao da je zvanična verzija izraelske vojske da je u severnom delu Gaze slomljena osnovna vojna struktura Hamasa.

“To funkcioniše samo sa konvencionalnom vojskom, ali ne i za fleksibilnu gerilsku operaciju kao što je Hamas. Već vidimo pojedince kao snajperiste, postavljaju zamke i tako dalje”, kaže Milštajn.

Mnogi službenici na svim nivoima vlasti u Gazi bili su članovi Hamasa ili naklonjeni toj organizaciji.

“Ne možete reći da li su se vratili ili nikada nisu otišli, ali u svakom slučaju sada su tamo”, rekao je jedan oficir izraelske vojske, čija se jedinica nedavno borila protiv Hamasa u kampu Šaati.

Zvaničnici međunarodne pomoći sa sedištem na jugu Pojasa Gaze, gde je više od milion raseljenih potražilo utočište, izvestili su da je sada manje vidljivo prisustvo Hamasa na ulicama.

“Tehnokrate i dalje postoje, ali Kasamove brigade (Hamasovo vojno krilo) ne vidite. Još uvek vidite Hamasovu policiju u različitim oblastima, koja u izvesnoj meri ima kontrolu nad redom i zakonom na nekim mestima, uključujući i sever”, rekao je za “Gardijan” jedan visoki humanitarni zvaničnik.

Humanitarne agencije koje pokušavaju da distribuiraju hranu, gorivo i druge potrepštine raseljenima u južnoj Gazi i dalje imaju posla sa zvaničnicima koje je imenovao Hamas. Hamas i dalje obezbeđuje policijsku pratnju za njihove konvoje, iako se čini da je vlast grupe slabija nego pre rata.

“Postoji generalni slom zakona i reda. Sveukupni porast kriminala je veoma zabrinjavajući jer potrebe civila postaju sve očajnije”, rekao je Vilijam Šomburg, šef Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Gazi.

Humanitarni zvaničnici su takođe izvestili o brojnim incidentima pljačke i napada na kamione koji nose pomoć, uglavnom u centralnom delu Gaze, koji ne kontrolišu ni Hamas, ni izraelske snage.

“Mnogi konvoji pomoći uzimaju naoružanu pratnju. Nejasno je da li je reč o policiji Hamasa, koja je još uvek prisutna i vidljiva ili o privatnim bezbednosnim kompanijama”, rekao je jedan od njih.

Visoki zvaničnik UN opisao je Rafu, najjužniji grad u Pojasu Gaze, kao “poslednje preostalo mesto sa bilo kakvim pravim građanskim redom”, zbog prisustva lokalne policije Hamasa.

Za nekoliko napada na konvoje okrivljene su uticajne i dobro naoružane porodice u centralnoj Gazi, što sugeriše da ti moćnici postaju samopouzdaniji i sposobniji nakon više godina potiskivanja od strane Hamasa.

Izraelski zvaničnici tvrde da su njihove snage ubile oko 9.000 od 30.000 boraca, koliko se procenjuje da je Hamas bio u stanju da mobiliše pre rata.

Među ubijenima je oko 1.000 elitnih boraca iz brigade Nuhba, iako je između 3.000 i 4.000 i dalje aktivno, veruju izraelski obaveštajni zvaničnici.

Obavešteni izvori bliski Hamasu kažu da postoje duboke podele u toj organizaciji, uključujući žestoka rivalstva u političkom rukovodstvu u egzilu, kao i podele između onih u Gazi i onih van teritorije.

H. A. Helijer, viši saradnik u londonskom Institutu “Rojal junajted servisiz”, kaže da je to neizbežno.

“Političko rukovodstvo spolja će biti sve udaljenije. U nekom trenutku njihova relevantnost će biti dovedena u pitanje… a istorijski, podele su veoma česte kada su grupe u ovakvoj situaciji”, rekao je on.

Iako nema dokaza da Hamas regrutuje nove pristalice u Pojasu Gaze, to će postati verovatnije ako se sukob oduži.

“Sve dok traje rat, biće regrutovanja iz prostog razloga što krvoproliće koje se dogodilo, ubistva, razaranja, gladovanje, samo izazivaju, još više mržnje i volje kod dela stanovništva da se bori”, rekao je dr Maimar Abusada, profesor političkih nauka na Univerzitetu Al-Azar u Gazi.

Tanjug

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …