Šef UN-a mora podneti ostavku!

Generalni sekretar UN Antonio Guteres mora da podnese ostavku, na funkciju koju je obavljao od 2017. godine, rekao je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

Zahtev je usledio nakon navoda koje je jevrejska država iznela ranije ovog meseca da je 12 zaposlenih u Agenciji UN za pomoć i rad palestinskim izbeglicama (UNRVA) bilo uključeno u upad Hamasa, u Izrael 7. oktobra…

„Naravno da je Gutereš odgovoran kao generalni sekretar UN“ za postupke osoblja UNRVA, rekao je Kac u intervjuu za Politicoovu matičnu kompaniju Aksel Špringer u utorak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Guteres mora da podnese ostavku“ ili „UN ga moraju zameniti“, dodao je on.

Šef UN je „zanemario mnoge žalbe i informacije u vezi sa ponašanjem humanitarne organizacije, kao i naznake saradnje sa Hamasom“, tvrdi ministar spoljnih poslova.

Izrael veruje da UNRVA „skoro u potpunosti sarađuje sa Hamasom“, rekao je on.

Prema Kacu, UNRVA – koja vodi škole, bolnice i programe pomoći u izbegličkim kampovima u Gazi, Zapadnoj obali, Siriji, Libanu i Jordanu – “nije deo rešenja, već deo problema”.

Ona mora biti zamenjena novom agencijom, „u kojoj bi arapske države trebalo da budu uključene, više nego ranije“, rekao je on.

Izrael još nije javno pružio dokaze za svoje optužbe protiv osoblja UN ali je ministar spoljnih poslova rekao da će detalji biti poslati „zemljama, kao što su SAD i Nemačka“.

U ponedeljak je američki državni sekretar Antoni Blinken rekao da su izraelske optužbe „veoma verodostojne“ ali je priznao da Vašington nije bio u stanju da ih nezavisno istraži.

Njujork tajms je u nedelju objavio, pozivajući se na tajni izveštaj izraelske vlade, da su radnici UNRVA pomogli Hamasu da kidnapuje Izraelce i naoruža palestinske borce 7. oktobra.

U saopštenju od nedelje, Gutereš je rekao da “odvratna navodna dela ovih članova osoblja moraju imati posledice”, uključujući i krivično gonjenje.

Međutim, on je pozvao zemlje da ne slede primer SAD, Nemačke i Italije, koje su smanjile finansiranje UNRVA.

Oko 2 miliona palestinskih civila u Gazi zavisi, od pomoći koju pruža agencija, kako bi preživeli, istakao je šef UN.

Prema UN-u, otpustio je devet zvaničnika UNRVA u vezi sa ovim optužbama.

Veruje se da je jedan preminuo, dok još dvoje još nisu identifikovani.

Izrael je takođe zatražio Guteresovu ostavku u oktobru, nakon što je rekao da se napad na zemlju “nije dogodio u vakuumu”, pošto je usledio, nakon “56 godina zagušljive okupacije” palestinskih zemalja.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Mogu li SAD da pobede Kinu u ratu?

Ako bi danas došlo, do sukoba između Vašingtona i Pekinga, prevladale bi iskusnije američke snage …