Nulandova postavlja ultimatum Turskoj!

SAD će dozvoliti Turskoj da se vrati programu borbenih aviona F-35 samo ako pristane da odustane, od ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, rekla je vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara Viktorija Nuland.

Nulandova je takođe sugerisala da bi Vašington mogao čak i da ukine sankcije svom savezniku u NATO-u, ako Ankara bude više poštovala…

Govoreći za televiziju CNNTurk u ponedeljak, Nuland je rekla da bi Ankara mogla da bude vraćena iz zamrzavanja projekta F-35, ako reši spor, nakon što je Turska izbačena iz programa 2019., zbog kupovine S-400, od Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Ako bismo uspeli da rešimo ovo pitanje S-400, što bismo želeli da uradimo, SAD bi rado dočekale Tursku nazad u porodicu F-35“, rekla je ona.

„Ako uspemo da prebrodimo ovo pitanje, onda će pitanje CAATSA nestati i možemo se vratiti razgovorima o F-35“, dodala je Nulandova, misleći na američke sankcije usmerene, na tursku industriju oružja.

Najavljujući sankcije CAATSA 2020. godine, Vašington je rekao da je obavestio Ankaru da će kupovina S-400 „ugroziti bezbednost američke vojne tehnologije i osoblja i obezbediti značajne resurse ruskom odbrambenom sektoru“, nastavljajući da podseća svog saveznika na „ dostupnost alternativnih, NATO interoperabilnih sistema za ispunjavanje njegovih odbrambenih zahteva.”

On je pozvao Tursku da “odmah reši problem S-400”.

Iako ostaje nejasno da li će Ankara prihvatiti Nulandovu ponudu da se odrekne ruskog sistema protivvazdušne odbrane, zvaničnici su ranije odbacili tu ideju, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je insistirao da je kupovina „gotova stvar“.

Šef turske odbrambene industrije Haluk Gorgun je kasnije dodao da njegova zemlja „gradi sopstvene sisteme protivvazdušne odbrane“, rekavši da nam „ne trebaju S-300 ili S-400“.

Osim što je izbačena iz programa F-35, u okviru kojeg je Ankara proizvodila stotine delova za avione, Bela kuća je odbila i da odobri prodaju nadogradnje F-16 turskom vazduhoplovstvu.

Međutim, američki zvaničnici prošle nedelje su dali zeleno svetlo za dogovor za 79 kompleta za modernizaciju, iako ostaje da se vidi da li taj potez podrazumeva bilo kakvu širu promenu u politici SAD, prema svom NATO savezniku.

„Period od 15 dana počeo je u petak uveče. Nakon 15 dana završava se ovaj period obavještavanja i onda ćemo nastaviti sa implementacijom“, nastavila je Nulandova.

„Koliko sam razumeo, modernizacija kreće odmah. Iskreno, ne znam napamet kada će novi avioni biti gotovi ali je očigledno da je prioritet za SAD da Turska dobije, te avione, što je pre moguće.

Visoki američki diplomata je dalje sugerisao da je nedavno glasanje Ankare za članstvo Švedske u NATO zaključilo dogovor, rekavši: „Veoma smo zadovoljni, što nam se Turska pridružila u izgovaranju ‘da’, Švedskoj.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Rusi treba da nas se plaše”: Ako krenu, samleće ih…

Rusija treba da se plaši sukoba sa NATO-om jer bi se takav rat završio “neizbežnim …