Beba lekaru ispala na pod, pukla joj lobanja! Počela istraga za primanje mita…

Ginekolog Univerzitetske bolnice Foča dr Vladimir Č. i babica Biljana K. negirali su krivicu u Osnovnom sudu u Foči, po optužnici za nesavesno pružanje lekarske pomoći u slučaju pada bebe J.V. iz Trebinja.

Doktor i babica su pred sudijom za prethodno saslušanje kratko konstatovali da nisu krivi. Početak suđenja biće zakazan u roku, od mesec dana.

Optužnicom im se na teret stavlja nehatno krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći, za koje im preti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

U optužnici se navodi da se Biljana K. kao zdravstveni radnik, a dr Vladimir Č. kao lekar nisu pridržavali pravila zdravstvene/lekarske struke, pri pružanju medicinske pomoći.

Kao posledica neadekvatnog postupanja novorođenče je ispalo sa pomoćnog stola na pod i zadobilo tešku povredu.

”Povrede su bile takve da su život novorođenčeta dovele u stvarnu, odnosno realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara (funcije centra za disanje, cirkulaciju, rada srca) zbog čega ove povrede svaka za sebe i u zbirnom delovanju imaju obeležja kvalifikovane teške telesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstveno stanje, zbog kojih povreda je novorođenče 19. avgusta oko 18 časova prevezeno u UKC Sarajevo na dalje lečenje”, navodi se u optužnici.

Radi se o članovima medicinskog tima koji su 19. avgusta 2022. godine u 8.20 časova izvršili porođaj J. V. posle kojeg je njena tek rođena devojčica J.V. pala na pod.

Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom.

Ukazana joj je pomoć ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gde je hitno operisana.

Od tada beba se uspešno oporavlja ali i dalje ide na redovne lekarske kontrole.

Nakon što se saznalo da ceo slučaj protiv Vladimira Č. pokrenuta je istraga za primanje 400 KM mita od oca bebe, a protiv medicinske sestre Gordane S. zbog primanja mita od 100 KM.

Oboje su sporazumno priznali krivicu.

Prema sporazumu Vladimir Č. je osuđen na šest meseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, a Gordana S. na uslovnu kaznu od šest meseci, sa rokom provere od tri godine.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske nije aboliralo ni oca bebe Danijela V. koji je sporazumno osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM zbog davanja mita.

Kurir.rs/ATV

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upozorenje za građane Srbije!

Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” najavio je da se dnevne temperature vazduha …