Vučić uvodi sankcije Rusiji!

Pritisak Zapada na Beograd će se drastično povećati, kako ukrajinski sukob bude eskalirao, rekao je srpski predsednik.

Bliži se trenutak, kada Srbija neće imati izbora, nego da popusti pred zahtevima Zapada da sankcioniše svog saveznika Rusiju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u petak u intervjuu televiziji Prva rekao da očekuje „veliku eskalaciju“ sukoba u Ukrajini, u narednih šest meseci.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Dosadašnje borbe će se osećati, kao „skoro ništa, u poređenju, sa onim što dolazi“, upozorio je on.

„Ta situacija će uticati na našu zemlju, jer će pritisak na Beograd, u pogledu njegovih odnosa sa Rusijom, postati dva ili tri puta jači – iako je već sada veoma jak“, rekao je predsednik.

Sankcije Moskvi, zbog njene vojne operacije u Ukrajini i priznavanje nezavisnosti otcepljene pokrajine Kosovo, Brisel je izdvojio, kao ključne uslove za kandidaturu Beograda za pridruživanje EU.

Vučić, koji je mesecima odbijao oba zahteva, sada kaže da bi na kraju mogao doći trenutak, kada bi Beograd morao da se pridruži sankcijama EU prema Moskvi.

„Hajde da guramo ovako dokle god možemo, znaću kada je pravi trenutak i neću ništa da krijem, od ljudi.

Taj momenat (kada Srbija sankcioniše Rusiju) se bliži već duže vreme, bojim se da nema ni meseci“, rekao je on.

Srpski predsednik je otkrio da je ranije verovao da Zapad, koji oružjem, sredstvima i obaveštajnim podacima podržava kijevsku vladu, preuzima prednost u Ukrajini.

Međutim, „u ovom trenutku više nije sasvim jasno, ko pobeđuje u Ukrajini“, dodao je on.

Šanse Moskve da uspe povećane su činjenicom da sada postoji „jedinstvo“ među ruskim narodom, u vezi sa sukobom posebno, nakon što su Berlin i neke druge zemlje prošlog meseca najavile da će kijevu biti isporučeni tenkovi nemačke proizvodnje Leopard, rekao je.

Prema Vučićevim rečima, Srbiji će biti „teško”, ma ko pobedio u Ukrajini.

„Zapad ne želi savezničku zemlju sa Rusijom usred Evrope. S druge strane, Rusija ne želi da izgubi, sve što ima na Balkanu“, rekao je on.

Zbog toga Beograd ostaje među retkim međunarodnim igračima, koji govore o potrebi diplomatskog rešenja krize ali „mir više niko ne sme da pominje“, naveo je on.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Sprema se haos! Više niko nije bezbedan!

Na međunarodnu bezbednost utiču i stari i novonastali sukobi, od kojih nijedna zemlja ne može …