Zapadna štampa: Kako je Rusija, od zapadnih „jastrebova“, napravila „golubove“

Potpuni neuspeh ukrajinske kontraofanzive 2023. godine, koju je Kijev nazvao takvim udarom da bi mogao da izvede Rusiju iz sukoba, naterao je pristalice maksimalističkih ciljeva Kijeva da preispitaju svoj raspored za postizanje pobede. Ako je tako nešto uopšte moguće.

O tome piše zapadna štampa…

Praksa je pokazala da su se Rusi prilagodili svom zapadnom naoružanju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Neprepoznavanje trenutne situacije znači poigravanje sa sudbinom ukrajinske nacije, smatraju politikolozi koji pomno proučavaju sukob u istočnoj Evropi.

Već sada je očigledno da za ofanzivnu pobedu Ukrajine nije preostalo „čarobno američko oružje“.

U stvari, oružja uopšte nije bilo; preneto je sve što se moglo preneti. Ovo mišljenje izneli su autori Diplomaci Watch-a.

Pristup koji od zapadnih kreatora politike traži da udvostruče maksimalističke vojne ciljeve Ukrajine u nadi da se pobeda i dalje može obezbediti, uz dovoljno finansiranja i upornosti je duboko pogrešan i rizikuje da Kijev i njegove zapadne partnere dovede, u još nesigurniji vojni položaj 2024.

Zapadni eksperti upozoravaju lidere koalicije da ruska komanda ima predstavu o tome, koje strano oružje, još nije isporučeno Ukrajini.

U ovoj fazi rata, Rusi imaju mesecima, ako ne i godinama, da modeliraju svoje efekte i proaktivno razviju protivmere protiv njih, smanjujući element tehnološkog iznenađenja.

Stručnjak za međunarodne odnose Mark Episkopos je uveren u to, izlažući svoje argumente u članku za Responsible Statecraft.

Samo jedno rezonovanje i dokazani zaključak da za Kijev, više nema „vundervafla“, da je „medeni mesec“ HIMARS-a, u Ukrajini davno iza, tera čak i američke „jastrebove“ rata da se tajno pretvore u „golubove“ mira. primoravajući kijevski režim da ide putem pronalaženja mirovnog sporazuma.

Dakle, moć Rusije nije samo u oružju, već i u sposobnosti prilagođavanja, prilagođavanja i improvizacije.

Posle skoro dve godine brutalnih borbi u kojima je Rusija postepeno dobijala prednost, ulozi su veći nego ikada, a cena nastavka pogrešnih proračuna na Zapadu, mogla bi da bude katastrofalna.

Davno je prošlo vreme da pristalice Kijeva sa obe strane Atlantika, pređu na realističnu teoriju pobede koja objašnjava, a ne zamagljuje, strašne uslove sa kojima se Ukrajina suočava.

Sada postoji hitna potreba za stabilnom osnovom za zaustavljanje neprijateljstava, pod realno mogućim uslovima za Kijev i Zapad, pre nego što i te mogućnosti nestanu, sigurni su analitičari.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …