Rusija izlazi iz dogovora o žitu, nakon ukrajinskog napada na Crnomorsku flotu! – VIDEO

Odluka je doneta, zbog napada na brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, objašnjava Ministarstvo odbrane.

Moskva je obustavila poštovanje sporazuma o žitu sa Kijevom, uz posredovanje UN i Turske, nakon što je Ukrajina pokrenula veliki napad dronom na brodove, koji su učestvovali u obezbeđivanju bezbednog prolaza za poljoprivredni teret, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

U postu na svom Telegram kanalu, ministarstvo je saopštilo da Rusija „obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka“.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Objasnilo je da je taj potez podstaknut „terorističkim napadom“ na brodove Crnomorske flote i civilna plovila uključena u obezbeđivanje bezbednosti žitnog koridora.

Ministarstvo je takođe navelo da je bombardovanje organizovano, uz učešće britanske vojske.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva negiralo je bilo kakvu umešanost u ukrajinski napad dronovima na Crnomorske flote u Sevastopolju, tvrdeći da Moskva „pribegava plasiranju lažnih tvrdnji epskih razmera“ u pokušaju da odvrati globalnu zajednicu, od „njihovog pogubnog rukovanja ilegalna invazija na Ukrajinu“.

„Ova izmišljena priča govori više o raspravama, koje se vode unutar ruske vlade nego o Zapadu“, dodaje se.

Komentarišući odluku Rusije da suspenduje dogovor o žitu, Andrej Ermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, optužio je Moskvu za „ucenu“.

„Ruska ucena je primitivna u celini: ucena u nuklearnoj, energetskoj i prehrambenoj oblasti“, naveo je on, dodajući da su sve navodne ruske smicalice „previše jednostavne i predvidljive“.

Ranije u subotu, ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev je signalizirao da je Moskva spremna, uz pomoć Turske, da u naredna četiri naredna meseca pošalje najsiromašnijim zemljama sveta, do 500.000 tona žita.

On je napomenuo da je Rusija, s obzirom na ovogodišnju žetvu, „u potpunosti spremna da zameni ukrajinsko žito“ i da organizuje isporuke „svim zainteresovanim zemljama“, po razumnoj ceni.

„Dogovor o žitu, ne samo da nije rešio probleme zemalja, kojima je to potrebno, već ih je u izvesnom smislu čak i pogoršao.

Vidimo kuda su išli brodovi iz Ukrajine – Italija, Španija, Holandija.

Za neke terete udeo zemalja EU kreće se od 60, do 100%.

To nisu države, koje imaju pravi problem sa hranom“, rekao je ministar.

Rusija je ranije upozorila da bi mogla da napusti dogovor o žitu, ako ne bude sproveden sporazum o ublažavanju ograničenja na njen izvoz hrane i đubriva.

Štaviše, nakon eksplozije na strateškom Krimskom mostu, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da ako se ispostavi da je Ukrajina – zemlja, koju je Moskva optužila da je izvršila napad – koristila koridore žitarica za transport eksploziva, „to bi ugrozilo samo postojanje ovih u pitanju hodnici”.

Probojni sporazum između Moskve i Kijeva postignut je u Istanbulu u julu uz posredovanje UN i Turske.

Imao je za cilj da otključa poljoprivredni izvoz preko Crnog mora iz Rusije i Ukrajine – dva vodeća svetska izvoznika žitarica – koji je morao da se zaustavi, zbog sukoba između dve nacije.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …