Ekspert CIA za Rusiju upozorio Zelenskog

Otpuštanje vrhovnog komandanta Valerija Zalužnog, od strane ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog je rizično.

Ovo je rekao bivši direktor CIA, usred podeljenih mišljenja o mudrosti odluke i njenog uticaja na borbu Kijeva protiv Rusije.

Tenzije u vezi između njih dvojice postojale su mesecima. Intenzivirala nakon što je Zalužni u novembru za britansku publikaciju “The Economist”, nakon izostanka uspeha u kontraofanzivi Kijeva, rekao da je rat dospeo u “zastoj” – procenu koju je Zelenski nekoliko dana kasnije odbacio.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Džordž Bibi, bivši direktor analize za Rusiju u CIA i bivši savetnik bivšeg potpredsednika Dika Čejnija za ruske poslove od 2002. do 2004. kaže da bi odluka Zalužnog mogla “izbiti u širu ukrajinsku političku krizu”, posebno s obzirom na generalovu popularnost.

Decembarska anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju (KIIS) pokazala je da je poverenje Ukrajinaca u Zelenskog opalo sa 84 odsto na kraju 2022. na 62 odsto godinu dana kasnije, dok je 88 odsto reklo da veruje Zalužnom.

“Otpuštanje više vojne komande u ratu je znak neuspeha. To je nešto što države rade kada gube, a ne pobeđuju“, rekao je Bibi, direktor velike strategije na Institutu za odgovornu državu Kvinsi.

“Potez Zelenskog je pun rizika”, dodao je on.

“Nijedan novi komandant ili tranša vojne pomoći ne može da preokrene tešku istinu — Ukrajini nedostaje ljudstvo, oružje i ekonomski kapacitet da izdrži produženi rat iscrpljivanja protiv Rusije.”

“Američka pomoć za odbranu Ukrajine treba da se nastavi kako bi se sprečio ukrajinski kolaps i da bi Kijev pružio najbolju moguću kartu za pregovaračkim stolom“, rekao je Bibi.

U međuvremenu, u tekstu za Karnegi institut, Konstantin Skorkin, nezavisni istraživač regiona Donbasa, rekao je da Zelenski preuzima veliki rizik smenom svog vrhovnog komandanta.

“Nikad ranije nije tako otvoreno prkosio javnom konsenzusu zarad sopstvenog političkog opstanka”, napisao je Skorkin u tekstu objavljenom u subotu.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …