Putin: Pošteni novinari su kao “doktori”, oni leče svet

Predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o „iznenadnom udaru Amerike”, odnosima sa američkim predsednicima, invaziji na Ukrajinu i potencijalnim napadom na neku državu članicu NATO u intervjuu dužem od dva sata snimljenom u Moskvi.

Sa ruskim liderom razgovarao je Taker Karlson, prvi zapadni novinar koji je intervjuisao Putina, od početka rata u Ukrajini u februaru 2022…

Putin je optužio Ukrajinu i Zapad da su pokrenuli tekući vojni sukob, pozvao je Vašington da preispita stav i potvrdio da je Rusija spremna za dijalog.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ruski predsednik je rekao i da se svet neumitno menja, nezavisno od rata u Ukrajini i od njegovog ishoda, da su Amerikanci napravili, niz strateških grešaka, kao i da njihovo političko rukovodstvo treba da prihvati svetske tendencije i da im se prilagodi.

Rekao da je još početkom 2000-ih, pošto je postao predsednik, pokušao da unapredi odnose sa Zapadom i čak je pitao tadašnjeg američkog kolegu Bila Klintona da li je moguće da Rusija, uđe u vojno-političku alijansu – NATO.

Prema Putinovim rečima, na kraju je odbijen.

„Da mi je odgovorio ‘da’, počeo bi proces zbližavanja, a na kraju to je i moglo da se desi da smo videli iskrenu želju partnera da to urade. Ali nije”, rekao je Putin.

„Rusija je očekivala da bude primljena u bratsku porodicu ‘civilizovanih naroda’. To se nije desilo.

„Prevarili ste nas – kad kažem ‘vi’, ne mislim na vas lično, naravno, već na Sjedinjene Države – obećali ste da neće biti širenja NATO-a, na istok ali to se desilo pet puta, pet talasa širenja”, rekao je Putin američkom novinaru.

BBC

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Amerika i Amerikanci će platiti za svoje zločinačke odluke!

Odgovor Rusije na konfiskaciju svoje imovine može biti samo asimetričan, što ne znači da će …