Harisova nije pukla: Može li se Demokratska stranka otarasiti Bajdena!?

U intervjuu za The Wall Street Journal, potpredsednica SAD Kamala Haris rekla je da je spremna u svakom trenutku da smeni šefa države, na njegovom mestu, ako se ukaže potreba.

Ove reči su izazvale mnogo spekulacija da bi ona mogla da zauzme mesto Džoa Bajdena, u izbornoj trci…

„Paragraf” je ispitivao da li je takav scenario moguć i da li je Harisova sposobna da popravi rejting Demokratske stranke.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Da li je zamena važeća?

Potpredsednica SAD Kamala Haris je u intervjuu za The Wall Street Journal (VSJ) rekla da je spremna da zameni Džoa Bajdena u bilo kom trenutku, ako se ukaže potreba:

„Spreman sam da ispunim svoje obaveze. O ovome nema sumnje. Svako, ko posmatra moj rad može potvrditi da sam u potpunosti sposoban da vodim.”

Kako VSJ primećuje, Haris je poslednjih meseci preuzeo širok spektar zadataka: od pitanja vezanih za politiku abortusa predsedničke administracije, do više uloge u situaciji sa ratom u Pojasu Gaze.

„Očigledni mentalni pad 81-godišnjeg predsednika Bajdena znači da će glas za njega kao predsednika ove godine zapravo biti i glas za predsednika Harisa, koji će biti spreman da ga zameni.

Međutim, uprkos svim uveravanjima potonje o svojoj kompetentnosti, ona nije pokazala neku posebnu veštinu u rešavanju vladinih pitanja“, primetili su urednici VSJ.

Novinari New York Timesa Rid J. Epstein i Maia King primećuju da Harisov politički aktivizam prevazilazi napore da podrži predsednika Bajdena.

Potpredsednik dobija sve veću popularnost u nekim državama, kao što je Južna Karolina.

Mišljenje stručnjaka

Politikolog Dmitrij Drobnicki je u razgovoru za Paragraph, rekao da bi same demokrate veoma volele da izbegnu da Harisova dođe, na mesto Bajdena:

„U trenutnoj situaciji, kada Bajdenu nema alternative, a on sam svakim danom sve više gubi tlo, pod nogama, opcija da potpredsednik dođe na mesto predsednika je veoma velika.

Međutim, upravo to pokušava da spreči demokratski establišment. „Sama Haris ima veoma nizak rejting – čak niži od Bajdena.

Ekspert je istovremeno primetio da Kamala Haris, kao i Bajden, nije subjektivna političarka, odnosno da ne može samostalno da donosi važne političke odluke.

Grupe uticaja donose odluke za aktuelnog predsednika i njegovog zamenika.

„Sva pitanja koja su bila u rukama Kamale Haris nisu rešena. Istovremeno, Bajdenova administracija nije dala mnogo novca za njenu potpredsedničku kancelariju, a očigledno je da Haris ima kiks na Bajdena i one oko njega.

„Ako dođe da zameni predsednika, odmah će sprovesti administrativne čistke, a to niko ne želi“, dodao je Drobnicki.

On podseća da se među demokratama i dalje odvijaju neka vrsta predizbornih izbora ali ne tako aktivno kao među republikancima.

Moguće je da će do partijske konvencije u martu Demokratska stranka ipak naći alternativu Bajdenu i promeniti kandidata. Barem se sada vode takvi razgovori.

„Proceduralno, ne postoji prepreka za promenu kandidata za demokrate.

Jasno je da sa stanovišta uspeha i profitabilnosti, to postavlja pitanja.

Postavljanje novog, još neoglašenog kandidata kada je do izbora ostalo, nešto više od šest meseci, nije sasvim isplativo ni razumno.

Međutim, bilo je takvih presedana u američkoj istoriji.

Na primer, Lindon Džonson je 1968. iznenada odustao, od daljeg učešća u izbornoj trci“, zaključio je politikolog.

Podsetimo se da je prošle nedelje specijalni tužilac Robert Huhr završio istragu o Bajdenovom nepropisnom skladištenju poverljivih materijala.

On je u svom izveštaju ukazao da ne vredi pokretati krivični postupak protiv predsednika SAD, jer je mogao da prekrši pravila o čuvanju dokumenata, ne iz zle namere, već zbog problema sa pamćenjem.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da više od 80 odsto Amerikanaca, veruje da je američki predsednik Džo Bajden, prestar za još jedan mandat.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …