Cena prasića u Srbiji raste, iz dana u dan!

Cene prasića nastavljaju da rastu iz dana u dan, na stočnim pijacama u Srbiji.

Dominantna cena prasadi do 15 kilograma dostigla je protekle sedmice maksimum od početka praćenja cena ponude i tražnje, navodi se u poslednjem izveštaju reportera Sistema tržišnih informacija Srbije (STIPS).

Kako prenosi Politika, u izveštaju se navodi da je na stočnoj pijaci i u Smederevu za njihovu kupovinu trebalo izdvojiti 580 dinara za kilogram.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prasići nešto veće telesne mase (od 16 do 25 kilograma) koštala su 550 dinara po kilogramu. Skuplje su bile i tovne svinje telesne mase od 80, do 120 kilograma.

Dominirao je iznos od 330 dinara po kilogramu.

Prema onome što su zabeležili reporteri u Kraljevu, na ovoj pijaci žive stoke evidentiran je rast cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i to, na 500 dinara po kilogramu za tovne svinja, na 300 do 350 dinara.

Na stočnoj pijaci u Čačku poskupele su obe kategorije prasića, a dominantan iznos kod grla telesne mase do 15 kilograma, bio je 550 dinara.

„Rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma karakteristika je druge sedmice novembra i u klanicama na području južnobanatskog regiona, jer je dominirao iznos od 500 dinara, po kilogramu.

Pored njih, skuplji su bili i tovljenici od 80 do 120 kilograma s najčešćim iznosom od 280 dinara, po kilogramu u prodaji“, navodi se u poslednjem izveštaju STIPS.

Interesantno je da su se protekle nedelje izjednačile cene prasića i jagnjadi koja su takođe na pijacama u Srbiji, najčešće koštala 500 dinara po kilogramu, navodi Politika.

Politika

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Arheološki hit u Hrvatskoj – u centru Splita pronađen novac srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina!

Tokom arheoloških radova na temeljima građevine, nedaleko od Dioklecijanove plate u centru Splita,  pronađen je …