Ukrajinci se povlače! Rusi slave pobedu! Podižu zatave! – VIDEO

Komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone je opisao područje Avdijevke kao “žarišnu tačku, na liniji fronta dugoj oko 1.000 kilometara”.

Ukrajinska vojska saopštila je da je zbog eskalacije oružanih borbi u Avdejevki izdato naređenje o povlačenju ukrajinskih trupa.

Situacija je loša!

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba saopštio je danas na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je situacija s količinom i snabdevanjem Ukrajine oružjem “loša”.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kuleba je dodao da to nije njegova procena, već poruka koju ukrajinske vlasti dobijaju sa fronta, prenosi Gardijan.

“Zbog svih haubica i topova kalibra 155 – proizvedenih u određenoj zemlji – ne možemo koristiti isti metak sa svakim topom tog kalibra.

Dakle, političari čekiraju kvadratić i dobijaju zasluge za isporuku tona metaka ali na bojnom polju slanje pravog metka u pravi top postaje ogroman tehnološki problem”, rekao je Kuleba.

Ukrajinci beže

Oružane snage Ukrajine haotično napuštaju svoje položaje u Avdejevki, ostavljaju svoje ranjene saborce i beže, rekao je savetnik šefa DNR Jan Gagin.

Deo ukrajinskih vojnika zarobljen

Komandant ukrajinske jedinice “Tavrija”, general Aleksandar Tarnavski priznao je da je jedna grupa ukrajinskih vojnika zarobljena, pri izlasku iz Avdejvke.

“Odlazak vojnika iz Avdejevke odvijao se po planu. Ipak, u završnoj fazi operacije, pod pritiskom nadmoćnog protivnika, nekoliko ukrajinskih vojnika je zarobljeno”, rekao je on, prenosi “Strana”.

“Ukrajini je potrebna pomoć”

Odlazeći premijer Holandije Mark Rute izjavio je danas da Evropa treba da prestane da se žali na Donalda Trampa i da se fokusira na ono što može da uradi za Ukrajinu.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je izazvao nezadovoljstvo u Evropi, rekavši da, ukoliko ponovo postane predsednik SAD, neće braniti članicu NATO koja ne plaća svoje obaveze.

“Treba da prestanemo sa žalopojkama, kuknjavom o Trampu. To je pitanje za Amerikance (da li će ga izabrati na izborima).

Nisam Amerikanac, ne glasam u SAD. Moramo da sarađujemo sa svakim, ko je na podijumu”, rekao je Rute na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Upozorenje na napade

U Ukrajini stanovništvo nekoliko regiona upozoreno je jutros na opasnost od napada Rusija balističkim oružjem.

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je to na Telegramu, prenosi Ukrinform.

“Oblasti Černigova, Poltava, Sumska, Harkovska pretnja upotrebom balističkog oružja!” navodi se u upozorenju.

Ukrajinska vojska naredila povlačenje svojih snaga iz Avdejevke

Ukrajinska vojska saopštila je da je zbog eskalacije oružanih borbi u Avdijevki izdato naređenje o povlačenju ukrajinskih trupa iz jugoistočnog dela tog grada ali i da ta odluka, kako se navodi, nije pružila nikakvu stratešku prednost Rusiji.

Oleksandar Tarnavski, komandant ukrajinske jugoistočne vojne zone, objavio je na svom Telegram kanalu da su se ukrajinske jedinice povukle uz male gubitke, prenosi Rojters.

“U teškoj situaciji na bojnom polju, gde su ostale samo ruševine i gomile cigala, naš prioritet je da se spasu životi vojnika”, napisao je Tarnavski.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …