Hrvatskoj preti tužba EU!

Hrvatska je od Evropske komisije dobila obrazloženo mišljenje o kršenju evropskog prava, zbog nepoštovanja direktive pomorske strategije i ako ne odgovori Komisiji u roku, od dva meseca, preti joj tužba.

Hrvatska je 7. februara dobila obrazloženo mišljenje Evropske komisije, kao i Danska, Grčka i Malta…

Države članice su bile u obavezi da revidiraju i dopune svoje programe mera, do 31. marta 2022. godine.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Evropska komisija je u februaru prošle godine poslala zvanična upozorenja delu zemalja članica da to učine, neke od njih su to učinile ali Hrvatska, Danska, Grčka i Malta nisu.

Okvirna direktiva o pomorskoj strategiji je sveobuhvatna politika za zaštitu morskog bogatstva evropskih mora istovremeno omogućavajući održivo korišćenje morskih dobara i usluga.

Direktiva zahteva, od članica EU da procene stanje kvaliteta morskih resursa, utvrde odgovarajuće ciljeve i razviju odgovarajuće programe praćenja.

Od njih se takođe zahteva da sprovode mere za postizanje ključnog cilja direktive, a to je postizanje „dobrog ekološkog statusa“ za sve morske vode.

„Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja ulaže izuzetne napore da izvijesti Komisiju o ispunjavanju obaveza iz okvirne direktive u roku koji je navela Evropska komisija u obrazloženom mišljenju“, rekli su Hini u tom ministarstvu, prenose hrvatski mediji.

Rekli su da Ministarstvo u saradnji sa drugim nadležnim organima intenzivno radi, na okončanju svih propisanih procedura, kako bi predmetni dokument Vlada u što kraćem roku usvojila, što je ključna formalna pretpostavka za završetak ovog postupka.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …