Rojters tvrdi: Iran poslao Rusiji, do 400 balističkih projektila!

Novinska agencija Rojters, pozivajući se na šest izvora u Iranu, Sjedinjenim Državama i Ukrajini, tvrdi da je Teheran Moskvi poslao do 400 balističkih projektila iz porodice Fateh.

Pretpostavlja se da je reč o precizno vođenoj municiji Zolfagar kratkog i srednjeg dometa…

Prema izveštajima medija, rakete su poslate u nekoliko serija, od kojih su neke otišle u Rusiju, vodom preko Kaspijskog mora.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prve isporuke počele su u januaru nakon niza bilateralnih sastanaka između predstavnika ministarstava odbrane Irana i Rusije.

Iranski vojni zvaničnik, koji je, kao i drugi izvori, tražio da ne bude imenovan zbog osetljivosti informacija, rekao je da su bile najmanje četiri pošiljke projektila i da će ih stići u narednim nedeljama.

Drugi visoki iranski zvaničnik rekao je da su neke rakete su poslate u Rusiju morskim putem preko Kaspijskog mora, dok su ostale dopremljene vazdušnim putem – prenosi Rojters.

Sagovornik agencije je dodao da će zaliha biti još.

On je naglasio da nakon ukidanja američkih sankcija u oktobru prošle godine, Teheran ima svako pravo da prodaje oružje bilo kojoj zemlji.

Zapadni izvori publikacije indirektno su potvrdili činjenicu o isporuci iranskih raketa Rusiji i izrazili bojazan da će Moskva kao odgovor Teheranu isporučiti borbene avione i drugo moderno naoružanje, što bi moglo da promeni odnos snaga, na Bliskom istoku.

Odnos je transakcijski: u zamenu za dronove, Iran očekuje više saradnje u oblasti bezbednosti i naprednog naoružanja, posebno naprednih aviona – citira, jedan od sagovornika Rojtersa.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …