Snimljeni NATO strateški izviđački avioni koji deluju iznad crnomorske obale Rumunije!

Nad crnomorskom obalom Rumunije odjednom je zabeležen rad dva izviđačka aviona Boing Rivet Joint modifikacija RC-135V i RC-135V, od kojih je jedan američki, a drugi britanski.

Tu je primećena i protivpodmornička letelica Posejdon, kao i britanski avion tanker Erbas KC2 Voiager i Bombardier Challenger 650, čija je osnovna namena izvođenje elektronskog izviđanja…

Boeing Rivet Joint je glavna letelica NATO vazduhoplovnih snaga, projektovana za obavljanje radio i elektronskog izviđanja izvora zračenja u centimetarskom, decimetarskom i metarskom opsegu talasnih dužina.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Takođe se koristi za borbu protiv neprijateljskih aviona i protivvazdušnih sistema. RC-135V/V je sposoban da obezbedi izviđanje svih vrsta sistema PVO, uključujući lovce-presretače i PVO sisteme, kao i vazdušne radio komunikacione mreže i avioniku.

Avioni primećeni u blizini rumunske obale Crnog mora najverovatnije se koriste za praćenje radara ruske protivvazdušne odbrane na Krimu.

Ranije je saopšteno da se u Rumuniji očekuje stvaranje najveće NATO baze u Evropi.

Planirano je da se objekat nalazi u crnomorskom okrugu Konstanca, na bazi postojeće 57. vazduhoplovne baze koja nosi ime Mihaila Kogalniceanua.

Približna cena projekta biće 2,5 milijarde evra.

U bazi će biti stalno stacionirano najmanje 10 hiljada vojnih lica sa porodicama, a ukupna površina objekta biće oko 2,8 hiljada hektara.

Datumi završetka izgradnje nisu objavljeni.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …