Vučić: Srbija zbog zapadnih sankcija gubi 600 miliona dolara godišnje!

Srbija, zbog zapadnih sankcija prema nafti iz Rusije, gubi 600 miliona dolara na godišnjem nivou; u petak, 10. juna, planirano je potpisivanje sporazuma o isporuci gasa, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

„Želim da obavestim građane Srbije.

Na rusku naftu, mi građani Srbije smo uzimali 600 miliona dolara godišnje iz džepa, zbog sankcija (protiv) Rusije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Moramo uložiti dodatni novac u gas, gasni sporazum je potpisan“, rekao je Vučić u eteru Radio-televizije Srbije.

Prema njegovim rečima, ceo svet sada doživljava energetsku krizu.

“Amerika proglašava vanredno stanje, zbog struje.

U Švajcarskoj je zapravo vanredno stanje, zbog struje…

Mi nismo formalno proglasili vanredno stanje ali smo ga zapravo uveli”, rekao je srpski lider i dodao je da postoje problemi sa ugljem i remontom termoelektrana očekuju se problemi u snabdevanju naftom i naftnim derivatima.

Šef države nije precizirao sa kim je tačno planirano potpisivanje sporazuma ali je Rusija jedini snabdevač Srbije gasom, a pregovori o novom ugovoru ušli su u završnu fazu posle Vučićevog telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 29. maja.

Nakon razgovora, Vučić je rekao da su postignuti dogovori o osnovnim elementima novog ugovora o isporuci gasa iz Rusije na tri godine, a o detaljima tek treba da se razgovara sa Gaspromom.

Prema njegovim rečima, reč je o dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa godišnje na već ugovorenih 2,2 milijarde kubnih metara.

Predsednik Srbije je precizirao da će se za obračun cene koristiti formula nafte, a cena za Beograd bi bila jedna od najpovoljnijih – otprilike tri puta niža od tržišne, do 410 dolara za hiljadu kubnih metara.

Razgovarano je i o povećanju obima skladišta gasa u Srbiji.

Ugovor između Srbijagaza i Gasproma o isporuci 6 miliona kubnih metara gasa dnevno iz Rusije u Srbiju po ceni od 270 dolara za hiljadu kubnih metara istekao je 31. maja.

Istovremeno, Rusija je zapravo jedini snabdevač Srbije prirodnim gasom.

Poslednjih godina, zemlja je dobijala preko 2 milijarde kubnih metara gasa godišnje gasovodom kroz Ukrajinu i Mađarsku.

Zvanično puštanje ruskog gasa u transportni sistem Srbije preko Bugarske iz gasovoda Turski tok održano je 1. januara 2021. godine.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …