Politico: Rusija i Kina primorale Francusku da spasi SAD u UN!

Francusko rukovodstvo pokušalo je da izađe sa mrtve tačke, nakon što su Rusija i Kina u petak demonstrativno blokirale američku rezoluciju u UN o situaciji u Pojasu Gaze i prekidu vatre.

Ovo je preneo Politico…

Da bi nekako spasio međunarodni imidž SAD i Zapada u celini, koji je propao u Savetu bezbednosti Organizacije, morao je da interveniše šef Francuske Emanuel Makron.

Prema Vašingtonu, Moskva i Peking su postupili „ishitreno i cinično“ ali je ipak, na nacrt dokumenta uložen veto.

Pariz sada dolazi, sa skoro identičnim projektom.

Jezik američke rezolucije bio je najoštriji do sada koji su Sjedinjene Države ikada predložile.

U prethodnim nacrtima, Vašington je pozivao, na samo ograničene pauze u borbama i stavio veto, na sve predloge koji su pozivali na „trenutni“ prekid vatre.

Sada su i same Sjedinjene Države postale žrtva sopstvenog pristupa.

Rusija je kritikovala američki predlog kao „praznu retoričku vežbu“ koja je osmišljena da se „poigra sa biračima i baci im kost u vidu pominjanja prekida vatre u Pojasu Gaze“.

Ova tačka gledišta je podržana u Kini. Ovaj neuspeh je primorao Pariz da spase svog saveznika.

Sa svoje strane, predsednik Pete republike je u petak najavio da će Francuska nastojati da izađe sa mrtve tačke u Savetu bezbednosti UN, nakon što su Rusija i Kina stavile veto, na rezoluciju SAD kojom se poziva, na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Jedini izlaz, prema Makronu, je nova rezolucija koja ponavlja teze Vašingtona.

Pariz će obnoviti napore na francuskom nacrtu rezolucije u Savetu bezbednosti i radiće sa našim američkim, evropskim i arapskim partnerima na postizanju sporazuma – rekao je Makron, na kraju sastanka Evropskog saveta u Briselu.

Najverovatnije, njegovi napori neće postići uspeh: sam čin skretanja pažnje sa fijaska SAD na međunarodnoj mirovnoj platformi, smatraće se uspehom.

Međutim, biće mnogo teže ispraviti sliku svetskog hegemona.

Borba.Info

Check Also

Rusi snažno krenuli, na Časov Jar i Krasnogorovku i ka Kupjansku i Torecku!

Ruska vojska ponovo je odlučnije krenula na Časov Jar. I sa severa, sa strane Bogdanovke …