Borel iz EU, nacrtao Kini „crvenu liniju“!

Diplomata je rekao da je upozorio Peking da Moskvi ne daje oružje.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel preneo je „snažnu zabrinutost“ bloka, zbog toga što Peking potencijalno obezbeđuje oružje Rusiji.

Upozorenje je usledilo, nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken izneo slične optužbe prošle nedelje, sugerišući da se Kina sprema da pošalje „smrtonosnu pomoć” ruskim snagama.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Govoreći na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu u ponedeljak, visoki diplomata bloka rekao je novinarima da je lično tražio od Vanga da Rusiji, ne daje oružje.

„Zamolio sam ga da to ne radi i izrazio ne samo našu zabrinutost, već i činjenicu da bi to za nas bila crvena linija u našim odnosima“, rekao je Borel.

Prema rečima šefa diplomatije, Vang ga je uverio da Kina ne planira da vrši takve isporuke ali je Borel rekao da će EU „ostati na oprezu“.

Tokom vikenda, američki izaslanik pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je za CNN da bi svaka smrtonosna podrška Pekinga Moskvi u tekućem vojnom sukobu u Ukrajini, prešla „crvenu liniju“ Vašingtona.

Blinken je rekao da bi takav potez imao “ozbiljne posledice” na američko-kineske odnose, dodajući da je Vašington očigledno već bio svestan da Peking pruža nesmrtonosnu pomoć Moskvi.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine odgovorilo je na optužbe pozivajući SAD da „ozbiljno razmisle” o svojoj ulozi u sukobu između Rusije i Ukrajine.

„SAD, a ne Kina, stavljaju oružje na bojno polje“, rekao je portparol ministarstva Vang Venbin u ponedeljak.

„SAD nisu u poziciji da govore Kini, šta da radi.

Nikada se ne bismo zalagali za upiranje prstom, pa čak ni za prinudu i pritisak od strane SAD na naše odnose sa Rusijom“, dodao je on.

Peking je više puta insistirao da je „na strani mira i dijaloga“ i pozivao na razgovore između Moskve i Kijeva, optužujući SAD i NATO da raspiruju vatru sukoba.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …