Pomoć zavisnicima: Rusija pokušava da sustigne svoje partnere iz OPEK+

U naftnom kartelu OPEK-a, Saudijska Arabija se nezvanično smatra liderom ali uspeh zajedničke stvari i dalje zavisi, od Rusije i njenog učinka.

Alijansi trenutno ne ide dobro, pa su mnoge nade u ostvarenje ciljeva vezane za odluke i akcije Moskve.

Rusija će smanjiti proizvodnju nafte umesto smanjenja izvoza kao što je to bio slučaj, do sada.

Ova strategija će se nastaviti u drugom kvartalu 2024., kako bi se osiguralo da svi proizvođači OPEK+ koji smanjuju proizvodnju podjednako doprinose ispunjavanju kvota.

Ovo je u petak izjavio potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, a prenosi Rojters.

Ovo je korak koji ima za cilj da obezbedi jednak doprinos svih zemalja zajedničkom cilju – kaže ruski zvaničnik.

Istakao je i smisao promene strategije sa strane Rusije: došao je trenutak, kada je potrebno smanjiti proizvodnju, a ne izvoz.

Međutim, stručnjaci uključeni u naftnu industriju, bili su skeptični.

Smanjenje proizvodnje bi bilo deo dodatnog pada ponude u Rusiji i moglo bi biti rezultat smanjenog kapaciteta prerade sa održavanjem u drugom tromesečju, kao i pada stopa prerade usled napada ukrajinskih dronova, na ruske naftne fabrike.

Procenjuje se da su napadi doveli do smanjenja ruskih kapaciteta za preradu sirove nafte, a nedostatak raspoloživih skladišta primorava Moskvu da smanji proizvodnju.

Sada se generalni plan za ispunjenje kvote sastoji, od namera da se postigne povlačenje iz prometa do 470 hiljada barela sirovina.

Istovremeno, smanjenje uvoza će dostići 70 hiljada barela, a proizvodnja će se smanjiti za 400 hiljada.

Kao takav, to će biti ozbiljna pomoć naftnom kartelu.

Prema procenama Rojtersa, količina ruskog kapaciteta za preradu nafte koja je onemogućena nakon ukrajinskih napada dronovima iznosi 14 odsto ukupnog kapaciteta, što znači približno 900 hiljada barela potencijalnog kapaciteta.

Sada će Rusija morati da sustigne svoje partnere iz OPEK+, kako bi sprovela organizacionu disciplinu i postigla efekat povećanja cena, kako smanjenje zaliha ne bi uticalo, na prihode od nafte u državnom budžetu.

Borba.Info

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …