Orban: Hitno nam je potreban prekid vatre u Ukrajini!

Mađarski premijer je rekao da ulaže napore da se postigne diplomatsko rešenje sukoba između Kijeva i Moskve.

Ukrajinski put ka miru i bezbednosti mogao bi da leži u uspostavljanju tampon zone duž ruske granice, rekao je mađarski premijer Viktor Orban…

Kako sukob između Moskve i Kijeva traje već treću godinu, priliv zapadne vojne i finansijske pomoći Ukrajini je sve manji, dok njena vojska gubi tlo, pod nogama.

Orban je sugerisao da je sada vreme za prekid vatre, objavio je u petak mađarski magazin Mandiner, pozivajući se na intervju premijera sa bivšim austrijskim kancelarom Volfgangom Šuselom u Budimpešti.

Nema više „razumnog spora između Rusije i Zapada“, dodao je Orban.

„Ljudi u Evropi nisu srećni što njihove vlade žele da pruže veću finansijsku pomoć Ukrajini“, rekao je on, objašnjavajući da Evropa ne može da pruži podršku koja bi rezultirala vojnom pobedom Ukrajine.

Države EU dodelile su 77 milijardi evra (83 milijarde dolara) pomoći Kijevu, dok su obećale 144 milijarde evra od početka sukoba u februaru 2022, prema nemačkom institutu Kil.

Ukrajina je u poslednjih mesec dana izgubila nekoliko strateški važnih gradova u Donbasu.

Zvaničnici u Kijevu su više puta naveli nedostatak municije sa Zapada kao razlog za svoje neuspehe, na bojnom polju.

Orban je udvostručio svoju ideju o tampon zoni duž ruske granice kao idealnom mirovnom rešenju za Ukrajinu, pod uslovom da postoje „dodatne bezbednosne garancije“.

Bez toga, rekao je, „mogli bismo izgubiti našu zemlju“.

On je naglasio da Rusija nikada neće prihvatiti ulazak Ukrajine u NATO.

Moskva je rekla da je jedan od glavnih uzroka sukoba širenje vojnog bloka predvođenog SAD prema ruskim granicama.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je jedan od ključnih ciljeva ruske vojne operacije da se primora Kijev da odstupi od svog cilja pridruživanja NATO-u – ambicije sadržane u ustavu zemlje 2019.

Iako je mađarski premijer osudio rusku vojnu operaciju, on je više puta govorio protiv načina, na koji se EU nosi sa tim.

Za razliku od drugih zemalja EU, Mađarska nije slala oružje u Kijev, ograničavajući njihov doprinos humanitarnoj pomoći.

Borba.Info

Check Also

Ivanišević: Bošnjaci nemaju dokaze za genocid u Srebrenici, a počinili su genocid, nad okolnim Srbima!

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević izjavio je da su …