Analitičar: Cene nafte će porasti u slučaju sukoba Venecuele i Gvajane, Irana i Izraela!

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro potpisao je Organski zakon o zaštiti Esekiba, kojim se osniva venecuelanska država, zapadno od istoimene reke.

Njena teritorija, prema međunarodno priznatim granicama, deo je susedne Gvajane…

Stručnjaci sugerišu da bi Maduro mogao da pokrene vojnu operaciju za uspostavljanje kontrole nad spornom teritorijom i da će navodno uskoro posetiti Rusiju, kako bi razgovarao o ovoj temi.

Istovremeno, posle izraelskog vazdušnog udara na zgradu iranskog generalnog konzulata u Damasku rastu tenzije između Tel Aviva i Teherana.

Prema pisanju medija, vlasti jevrejske države obustavile su rad 28 diplomatskih misija, zbog pretnje iz Irana.

Ako izbije sukob između Venecuele i Gvajane, cena nafte će porasti ali ne mnogo.

Ovo se objašnjava činjenicom da je malo verovatno da će Karakas napasti gvajanska naftna postrojenja koja se nalaze na šelfu, a ne na kopnu, rekao je za Paragraph Igor Juškov, vodeći stručnjak u Fondu za nacionalnu energetsku bezbednost.

„Ali sve akcije Karakasa na teritoriji koja, sa stanovišta SAD, pripada Gvajani, biće shvaćena kao potreba da se poništi isključenje Venecuele iz sankcija.

Ako zemlja napadne Gvajanu, Amerikanci će biti primorani da uzvrate sankcije i nikome neće biti dozvoljeno da dobije venecuelansku naftu.

Da, ovo će podići cene ali ne mnogo“, dodao je Juškov.

Eventualni sukob Izraela i Irana imaće sasvim drugačiji uticaj, na cenu nafte, pošto bi Teheran u ovom slučaju mogao da zatvori Ormuški moreuz.

„Ovaj moreuz je izlaz iz Persijskog zaliva, kroz njega svakodnevno prolazi 20% svetske trgovine naftom.

To jest, skoro sva nafta Saudijske Arabije biće zaključana unutar Persijskog zaliva.

Njihova proizvodnja će trenutno pasti za oko 7-8 miliona barela dnevno.

Kuvajt, Irak, nafta samog Irana – sve će stati.

Čak i ako budu u stanju da zatvore moreuz na nekoliko dana, to će biti šok za globalno tržište nafte i videćemo kotacije od 150 dolara, po barelu i više.

Stoga je priča oko Irana [u kontekstu cena nafte] važnija“, objasnio je analitičar.

Ranije je predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio prisustvo potvrđenih informacija da su SAD postavile tajne vojne baze i kampove CIA u regionu Esekibo, čije je vlasništvo u sporu, sa Gvajanom.

Borba.Info

Check Also

Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina. Peking kupuje …