Vojska Srbije nestaje i gasi se? – Hitno se oglasilo Ministarstvo…

Ministarstvo odbrane se oglasilo povodom saopštenja Vojnog sindikata Srbije, u kojem se navodi da Vojska Srbije nestaje i da se gasi.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su ovakve tvrdnje apsolutno netačne, neutemeljene i štete ugledu Vojske, koji bi Vojni sindikat morao da poštuje i čuva.

Vojska Srbije je prepoznata kao najjača oružana sila u regionu, i to su prepoznali i uticajni strani mediji koji se bave vojnom tematikom, poput sajta Global Firepower, koji joj iz godine u godinu dodeljuju sve bolje pozicije na globalnoj listi najmoćnijih vojski, navodi se u saopštenju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

“Ministarstvo odbrane sa zadovoljstvom konstatuje da je Vojska Srbije u potpunosti sposobna da izvrši sve svoje ustavne i zakonske uloge te da je situacija u njoj, na sreću, potpuno suprotna od toga kako nastoje da je prikažu neodgovorni pojedinci”, ističe se u saopštenju tog ministarstva.

Kako se navodi, sindikat u navedenom tekstu iznosi i niz neutemeljenih tvrdnji u kojima ukazuju na brojne kadrovske probleme, između ostalih i taj – da će brojni podoficiri i oficiri zaključno sa činom potpukovnika sa 53 godine života i 40 godina penzijskog staža, kažu – za četiri godine, morati u penziju.

“Ove tvrdnje sindikata su neosnovane jer ove i svih narednih godina, oficiri i podoficiri sa tim činom, brojem godina i penzionog staža biće penzionisani – jer tako kaže slovo zakona”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pitanja poput popune Vojske Srbije i pozicioniranja sistema odbrane kao poslodavca na tržištu rada jesu legitimna i svaki predlog i pomoć, uključujući i onaj od strane sindikalnih organizacija, jeste dobrodošao, ali samo ukoliko je konstruktivan i dobronameran.

Fluktuacija kadra je normalna pojava u svim sistemima, uključujući i vojni, a trenutna popuna Vojske Srbije obezbeđuje izvršenje svih njenih zadataka, dodaje se.

“Premda postoji određeni broj pripadnika vojske koji nije iskoristio godišnji odmor od prošle godine, procenti izneti u saopštenju sindikata su apsolutno netačni i preuveličani.

Podsećamo da postoje zakonom predviđeni mehanizmi rešavanja ovog problema i da nijedan pripadnik Vojske Srbije u tom smislu neće biti oštećen”, napominje se u saopštenju.

Neistina koja je takođe navedena u tesktu Vojnog sindikata je da se u Vojsci Srbije ne plaća nadoknada za prekovremeni rad.

“Ukazujemo na činjenicu da se prekovremeni rad beleži, obračunava i isplaćuje u skladu sa zakonom”, poručuju iz Ministarstva.

Ministarstvo odbrane još jednom poziva Vojni sindikat da u javnost ne iznosi netačne i neproverene informacije jer na taj način nanosi štetu Vojsci Srbije koja je uvek, a pogotovo u ovim nesigurnim vremenima, jedini garant nezavisnosti i slobode naše zemlje, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

B92

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Senzacionalan snimak Rusa koji “omlaćuje” dron, džakom krompira! – VIDEO

Nesvakidašnja scena zabeležena je na frontu u Ukrajini kada se ruski vojnik poslužio vrećom krompira …