Kako B92 lukavo radi za Veliku Albaniju: Srbi ipak mogu do mora – Ovde nema posebnih uslova za ulazak

Još jedna zemlja koja je ove godine privukla turiste iz Srbije, a koja poput BiH ne zahteva ni test, a ni karantin za ulazak jeste –Albanija.

Srpski državljani, čini se, sa nestrpljenjem očekuju revidiranje odluke o graničnim prelazima Grčke, a pojedini su se odlučili da umesto čekanja pronađu alternativu.

Odluka BiH da državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u ovo zemlju dovela je do toga da Neum postane prava turistička atrakcija ove godine, a Albanija je iz sličnih razloga ove godine primamljiva našim turistima.

Vlasnici “Žute kuće” će vas rado ugostiti

Iz naše ambasade u Tirani za B92.net kažu da za ulazak, tranzit ili boravak državljana Republike Srbije na teritoriji Republike Albanije nema posebnih zahteva i procedura, ali i napominju da “u Republici Albaniji nije moguće uraditi test na prisustvo virusa kovid 19 ukoliko nemate jasne simptome bolesti”.

Većina turističkih agencija u ponudi nema Albaniju, stoga jedan od mogućih načina jeste u sopstvenoj režiji.

Pretragom cena smeštaja na popularnim sajtovima nailazi se na pristupačne cene. Noćenje za dvoje u popularnom letovalištu Saranda možete da nađete po ceni od 40 evra, a daljom pretragom nailazi se i na ponude sa doručkom po približnoj ceni.

Ukoliko se odlučite da ovo leto provedete u Draču, minimalan iznos koji morate da izdvojite za dvoje, za noćenje, iznosi oko 20 evra.

Turizam je poslednjih godina u porastu, a u zemlju stiže sve više turista iz raznih zemalja, pa se u turističke gradove dosta ulaže.

Iz turističke agencije Znak travel potvrdili su da je ove godine vrlo popularno letovanje u Albaniji i da je sve više putnika zainteresovano za tu destinaciju.

“Takođe imamo organizovan polaske svake nedelje, a putovanje je preko Kosova i Metohije”, dodali su iz agencije.

Autobuskim prevozom kroz KiM tranzit je ograničen na 5 sati, a istim putem sopstvenim prevozom turisti mogu proći u roku od tri sata, a neophodan je i zeleni karton kao i vaučer koji je dokaz za uplaćen smeštaj.

Albanija tek u nekoliko poslednjih godina pokušava da približi svetu svoja letovališta. Prelepo, čisto more i još lepše plaže veoma olakšavaju putnicima da se odluže za letovanje baš u Albaniji. Albanija izlazi na Jadransko more na zapadu i Jonsko more na jugozapadu.

O Albaniji se, dakle, uglavnom govorilo kao o jeftinoj alternativi, ali nakon posete njenoj južnoj obali i gradu Sarande, može se doći do sasvim drugačijeg zaključka.

Sarande je grad u istoimenoj pokrajini na jugu Albanije, ima oko 50.000 stanovnika, izlazi na Jonsko more i glavna je albanska luka.

U ovom letovalištu postoje dve javne plaže, ali zbog blizine luke i nije neki užitak za plivanje i odmaranje. Međutim, u blizini se nalaze mala turistička mesta sa predivnim peščanim plažama, kao što su Ksamil, Manastir, Himare, itd. Cene smeštaja u ovim mestima su nešto više, ali ništa posebno u odnosu na prirodne lepote koje nude.

Drač je najposećeniji primorski grad u Albaniji sa dugim, belim, peščanim plažama, čistim morem i dobrom lokacijom.

Zvanična valuta je lek, ali u svim prodavnicama, kafićima i restoranima primaju i evre, a možete birati da li za kusur želite evre ili leke.

Višnja Jukić (B92)

Check Also

Tramp se protivio ideji da se Putinu sudi

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da retorika američkih političara, koji ismevaju rusko nuklearno …