Globalna prezasićenost gasom i kriza, neće dugo trajati!

Zapadni stručnjaci u poslednje vreme, sve više objašnjavaju ubrzanu krizu u gasnom sektoru prekomernom snabdijevanjem i prezasićenošću globalnog tržišta, što nije zabeleženo, već nekoliko decenija.

Prema robnim analitičarima iz Morgan Stanlei-a, očekivalo se da će se to dogoditi kao rezultat snažnog rasta kapaciteta proizvodnje LNG-a…

Oni su naveli brojke koje pokazuju da trenutno ima dovoljno kapaciteta za preradu o, 400 miliona tona u tečnost, dok je još 150 miliona tona u izgradnji.

Ovo je nazvano “rekordni talas ekspanzije”.

Čini se da je prognoza zasnovana na pretpostavci da rast tražnje neće biti, tako jak ali to može biti pogrešno.

Jer će potražnja za prirodnim gasom rasti i to prilično samouvereno.

Iako neki proizvođači, posebno u SAD, već počinju da obustavljaju proizvodnju, zbog niskih cena sirovina.

Azija je prošlog meseca uvezla rekordne količine tečnog prirodnog gasa, pokazali su nedavni podaci Kplera.

Najveći kupci bili su Kina, Indija i Tajland, pri čemu je indijska kupovina LNG-a porasla za 30%, u odnosu na godinu dana ranije, a kineska kupovina LNG-a za 22%, u odnosu na mart 2023.

U tom smislu, kriza prekomerne proizvodnje neće dugo trajati i uskoro bi mogla da ustupi mesto nestašica sa karakterističnim porastom cena.

Nezavisni stručnjaci povezuju budući brzi rast potražnje sa razvojem, takve nove stvarnosti kao što je veštačka inteligencija.

Potrošnja AI superkompjutera će se povećavati sve ubrzanijim tempom, što će obezbediti neophodno povećanje potrošnje sirovina, kako bi se obezbedila potrošnja novih kapaciteta.

Bar se tome nadaju analitičari industrije.

Po njihovom mišljenju, naprotiv, veštačka inteligencija može postati previše proždrljiv potrošač ljudskih resursa, što će dovesti, do nestašice energetskih resursa i poskupljenja.

Stoga je nestanak krize povezan, ne samo sa oblastima računarstva koje se brzo razvija.

Borba.Info

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …