Nema jedinstva među liderima EU – Ništa od dogovora oko cene gasa!

Članice će nastaviti da traže kompromise, rekao je predsednik Evropskog saveta.

Lideri EU nisu uspeli da se dogovore o ograničenju cene gasa, nakon samita u Briselu ali su izrazili spremnost da nastave da traže rešenja za energetsku krizu, na nivou celog bloka.

„Postoji snažna i jednoglasno zajednička odlučnost da delujemo zajedno, kao Evropljani, kako bismo postigli tri cilja: snižavanje cena, obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja i nastavak rada na smanjenju potražnje“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, posle sastanka u Belgiji, koji je zaključen kasno u četvrtak.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Tokom konferencije za novinare u petak ujutro, Mišel je insistirao da je samit poslao „jasan signal tržištu“ i obećao da će „vrlo brzo biti efekta“ poteza EU, ​​za ublažavanje energetske krize.

Iako nisu uspeli da nađu zajednički jezik, oko ograničenja cene gasa, lideri EU su zatražili od Evropske komisije da smisli „privremeni dinamički koridor cena za transakcije prirodnog gasa, kako bi se odmah ograničile epizode ​​previsokih cena gasa“.

Učesnici samita su takođe predložili da se zajednička kupovna moć EU iskoristi, kao poluga u pregovorima sa svetskim dobavljačima gasa.

Zajednička kupovina bi bila dobrovoljna za države članice ali bi od njih zahtevala da kupe 15% zapremine potrebne za punjenje skladišta gasa, kroz mehanizme bloka.

Očekuje se da će se ministri energetike EU sastati sledeće nedelje, kako bi razgovarali o rešenjima za krizu, koja je pogoršana posledicama evropskih sankcija Moskvi, zbog sukoba u Ukrajini i kasnijim drastičnim smanjenjem isporuka ruskog gasa u blok.

Situacija se dodatno pogoršala krajem septembra, kada su oštećeni gasovodi Severni tok, koji preko Nemačke isporučuju ruski gas evropskim kupcima.

Nemački kancelar Olaf Šolc, koji se protivi radikalnim intervencijama na tržištu gasa, rekao je posle samita da „ima mnogo toga da se uradi da se ovo betonira ali moramo pronaći konkretan način da ograničimo“ skokove cena.

Holandski premijer Mark Rute istakao je da je bilo „veoma teško videti“ da će se u narednih nekoliko nedelja postići dogovor o ograničenju cena.

„Zaista moramo da procenimo sve prednosti nedostatke i posledice.

Ako to, ne bi ispunilo uslove, na primer, moglo bi da dovede i do veće osnovne cene ili isplovljavanja gasa iz Evrope“, istakao je on.

Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će Moskva u potpunosti prekinuti isporuku energenata, ako se uvedu ograničenja cena.

Šef ruskog gasnog giganta Gasproma Aleksej Miler takođe je insistirao prošle nedelje da je „jednostrana odluka ove vrste, naravno, kršenje suštinskih uslova sporazuma, koji bi doveli do prekida isporuka“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …