Sustizanje: Cena gasa raste usred rastuće geopolitičke neizvesnosti!

Na svetskom tržištu gasa razvila se situacija globalnog nezadovoljstva.

Proizvođači žele više cene da bi izašli iz marginalnih marži, a kupci žele, još niže cene da bi preživeli recesiju…

Ni prvi ni drugi nemaju razloga za radost.

U tom kontekstu, bilo kakvi geopolitički preokreti, koji u sadašnjoj situaciji samo uzimaju maha, zabrinjavaju obe strane odnosa nabavke i prodaje sirovina.

Evropske cene gasa nadoknadile su gubitke, u odnosu na ranije ove godine, zbog straha, od šire eskalacije sukoba na Bliskom istoku, izveštava posmatrač energetskih tržišta Stephen Staprzinski.

Katalizator povećanja bilo je insistiranje izraelskih vojnih zvaničnika da njihova zemlja nema drugog izbora, nego da odgovori na subotnji iranski napad.

Referentni fjučersi su u utorak zatvorili 6,4% više, što je njihov četvrti uzastopni dnevni porast.

Fjučers u Holandiji na berzi TTF, koja je reper, zatvoren je na 348 evra za hiljadu kubnih metara.

Tako su sirovine gotovo u potpunosti nadoknadile izgubljenu proizvodnju, u prvih nekoliko meseci godine.

Rastući geopolitički rizici ovog meseca naterali su trgovce da preispitaju svoj optimizam u vezi sa evropskim snabdevanjem energijom, nakon što su ruski udari na ukrajinsku energetsku infrastrukturu i nedavne tenzije na Bliskom istoku istakle ranjivost globalnih trgovinskih tokova.

Iako su u jednom trenutku ugovori, od početka godine izgubili oko 30% vrednosti (zbog izuzetno blage zime koja je uticala na potražnju gasa) sada, u drugom kvartalu 2024. godine, počeli su naglo da rastu.

Evropski i američki zvaničnici nemaju drugog izbora, osim da pojačaju svoje pozive Izraelu da izbegne eskalaciju koja bi mogla da izazove širi rat.

Veliki vojni sukob u regionu rizikuje dalje povećanje globalnih cena energije, dok se centralne banke i dalje bore da obuzdaju inflaciju.

Borba.Info

Check Also

CNN: Ruska vojska napreduje svakog dana, nakon oslobođenja Avdijevke!

Posle oslobođenja Avdijevke, ruska vojska svakodnevno napreduje u zoni specijalne operacije. Ovo prenosi CNN… TV …