Referendum na severu KiM: Na biračkim mestima samo članovi izbornih komisija, kamere snimaju!

Glasa se na 23 biračka mesta u četiri opštine, uglavnom u albanskim sredinama, Srpska lista pozvala Srbe na bojkot!

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije danas se održava referendum o smeni albanskih gradonačelnika izabranih, pre godinu dana, na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Već je sasvim izvesno da referendum, posle poziva Srpske liste na bojkot, neće uspeti i da će albanski gradonačelnici izabrani, sa po nekoliko stotina glasova, na izborima na kojima je glasalo ukupno 13 Srba, ostati u svom pozicije.

„Poziv na bojkot Srpske liste samo je rezultat, svega što se dešavalo poslednjih meseci i posledica, toga što su albanske vlasti u Prištini učinile sve da obesmisli referendum i da postave uslove koje je nemoguće ispuniti i uradili sve da njihovi gradonačelnici ostanu u svojim foteljama i izlazak na izbore nema nikakvog smisla i samo je gubljenje vremena“, rekao je jutros za RT Balkan, jedan od Srba iz Severne Mitrovice, dodajući da mu nikada nije palo na pamet da izađe, na ankete.

Iz Srpske liste, su pre desetak dana, kada su najavljivali poziv na bojkot referenduma, naveli biračke spiskove sa nerealnim brojem birača, kamere na biračkim mestima, opštu atmosferu na severu Kosova i Metohije, specijalne snage sa dugim cevima u gradovima i selima severno od Ibra, iseljavanje Srba, pod pritiskom.

Činjenica da je Centralna izborna komisija, tzv Kosovo je tek juče, manje od 20 sati, pre početka glasanja, objavilo spisak i adrese biračkih mesta i da se ona nalaze uglavnom u naseljima sa većinskim albanskim stanovništvom.

Kako se navodi u saopštenju CIK-a Kosova, glasaće se na 23 biračka mesta, u školama u selima sa albanskom većinom u kojima se nastava izvodi na albanskom jeziku, u privatnim objektima i objektima u vlasništvu Agencije za imovinu, tzv. zove Kosova.

Iako je Dželjalj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova, tzv Kosova, saopštio je, pre dva dana da je policija spremna da, ukoliko bude potrebno i ako CIK to bude zahtevao, otvori škole u ​​kojima se nastava izvodi u srpskom sistemu nasilno za glasanje ali to se juče nije dogodilo.

Tako će oni koji se odluče da izađu na referendum u Leposaviću na raspolaganju imati osam biračkih mesta – u zgradi opštine Leposavić, koju od kraja maja prošle godine kontrolišu kosovski specijalci, u OŠ „Kadri Bistrica „u albanskom selu Bistrica, a glasaće se i u zgradi opštine u Sočanici, u privatnom objektu u selu Rvatska, kao i u naseljima Dren i Lešak.

Što se tiče Severne Mitrovice, biračka mesta su u naseljima sa pretežno albanskim stanovništvom. U Bošnjačkoj mahali biće tri biračka mesta, a po jedan u Osnovnoj školi „Aziz Sulejmani“ u selu Suvi Dol i u rubnom delu ove škole, u ​​Mikronaselju iznad grada.

U opštini Zvečan glasaće se u školi „Isa Boljetini” u selu Boljetin, u selu Lipa, u kompleksu „Rajska banja”, koji takođe kontrolišu kosovski specijalci, kao i u zgrada opštine u selu Žitkovac.

Prištinska TV stanica RTK saopštila je sinoć da su u opštini Zubin Potok, tokom večernjeg glasanja kontejneri postavljeni na najmanje jednoj lokaciji i da će kontejneri biti postavljeni, na još dva mesta.

To se dogodilo uprkos ponovljenim najavama CIK-a da ove godine na referendumu neće biti glasanja u kontejnerima, kao što je to bio slučaj u aprilu prošle godine, na lokalnim izborima koje su Srbi bojkotovali.

U Zubinom Potoku će se glasati i u nekim selima u kojima živi većina albanskog stanovništva.

U biračke spiskove u četiri opštine upisano je 46.556 građana ili oko 1.500 birača, više nego na prošlogodišnjim izborima. Da bi referendum uspeo, u pojedinim opštinama „za” je trebalo da glasa 50 odsto, plus jedan birač.

Albanski gradonačelnici upravljaju opštinama Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica, od maja prošle godine, kada su i zgrade SO bile, pod kontrolom kosovskih specijalaca.

RT.RS

Check Also

Rojters: Ruska vojska ušla u bazu, koju su zauzele američke trupe u Nigeru!

Ruske oružane snage ušle su na teritoriju američke vojne baze u Nigeru, javlja Rojters pozivajući …