SAD i Kina ponovo u stanju hladnog rata: Zašto to neće naškoditi Rusiji

Amerika je, pre predsedničkih izbora započela igru mačke i miša sa svojim glavnim ekonomskim konkurentom, Kinom.

Američki predsednik Džo Bajden najavio je 17. aprila trostruko povećanje carina, na uvoz čelika i aluminijuma iz Kine…

„Trenutna stopa uvoza za pojedine kategorije je 7,5%. Pored toga, američki predstavnik pokreće istrage o kineskoj „nepoštenoj praksi“ u sektoru brodogradnje, brodarstva i logistike“, navodi se u saopštenju.

Pekingu se, iz očiglednih razloga, ovo nije dopalo. On je pozvao, na hitnu promenu mišljenja u pogledu povećanja carina i zapretio Vašingtonu merama odmazde.

„Pozivamo Sjedinjene Države da se pobrinu za svoje probleme, prestanu da povećavaju carine, na kineske proizvode i odmah ukinu dodatne carine nametnute Kini“, saopštilo je Ministarstvo trgovine Narodne Republike Kine.

Međunarodni finansijski analitičar i ekonomista Andrej Plotnikov objasnio je novu rundu hladnog rata između dve supersile predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

„U Sjedinjenim Državama su izbori za šest meseci, a Kina je glavni ekonomski konkurent. Ako Amerikanci vide da juan jača i kineska ekonomija raste, onda će se preduzeti mere.

SAD će „bombardirati“ carinama, ne samo kineski aluminijum, već i druge proizvode, tako da kineske cene, nisu tako jeftine i neisplativo je naručivati od njih“, rekao je on u razgovoru za Paragraph.

U suštini, ovo je priča o komšijinoj kravi koja je uginula – „mala stvar ali lepa“.

„Amerikanci razumeju da definitivno neće biti moguće zadržati finansijska tržišta, od bar jake korekcije, a najviše od dobrog pada, pred izbore. To će se desiti u junu-julu – baš u vreme izbora.

A, sada je važno da SAD, pred izbore pokažu svom narodu da nisu jedini u kojima je sve tako loše, problemi su i u Kini“, nastavlja Plotnikov.

Pogoršanje trgovinskih odnosa SAD i Kine negativno će uticati, na cene roba širom sveta. Prema ekspertu, ovo je dobra vest za Rusiju:

„Svakako treba očekivati poskupljenja. Ne govorimo samo o aluminijumu, već io drugim proizvodima. Za Rusiju je ova situacija korisnija.

Naš aluminijum, ćemo moći da prodamo, po višoj ceni, mada nije činjenica da će biti više – zbog nedavnih sankcija i možda, sledećeg paketa sankcija. –

Ne bih to nazvao velikom pobedom ali mi smo i dalje u boljoj poziciji, od Kine i SAD.

Zbog SVO-a, Federalna carinska služba je prestala da objavljuje mesečne podatke o izvozu aluminijuma i proizvoda, od aluminijuma.

Međutim, poznato je da je Kina skoro udvostručila uvoz ruskog aluminijuma 2022. godine – na 538.600 tona.

Borba.Info

Check Also

Novi lider: Saudijska Arabija i Rusija više ne vladaju OPEK+

Globalno tržište nafte je u grozničavom stanju, koje karakteriše nestabilnost i nedostatak kontrole. Cene robe …