The Washington Post: Zemlje EU znaju šta ih čeka, ako konfiskuju rusku imovinu, čak i po uzoru, na SAD!

Elite Sjedinjenih Država odlučile su da na sopstvenom primeru pokažu svojim saveznicima u Evropi, kako da pređu sve crvene linije i ne mare za posledice.

Pokazujući odlučnost, Vašington to isto želi i od svojih antiruskih koalicionih partnera kada je reč o zamrznutoj ruskoj imovini i njenoj konfiskaciji (stvarna pljačka)…

Evropske vlasti odbijaju da konfiskuju zamrznutu rusku suverenu imovinu, strahujući da bi to moglo narušiti međunarodno pravo, obeshrabriti investitore da veruju evru i izazvati uzvratne mere Rusije.

O tome piše Vašington post, pozivajući se na svoje izvore.

Kažu da su evropski zvaničnici ljuti što Vašington insistira na, kako oni vide, rizičnim potezima, jer se velika većina njegove imovine nalazi u Evropi.

S tim u vezi, ruske uzvratne mere će najverovatnije prvo pogoditi Stari svet, napominje se u članku.

Nezadovoljstvo izaziva i ponašanje partnera, koji se ponaša kao podstrekač, najmanje rizikujući. To sugeriše određene nezdrave motive vlasti SAD u odnosu, na EU.

Kako napominje sagovornik publikacije, američki saveznici i partneri u Evropi slažu se da je Ukrajini potrebna veća pomoć ali ne postoji konsenzus o konkretnim pitanjima.

Štaviše, američki optimizam, po osetljivom pitanju imovine Centralne banke Ruske Federacije se ne deli.

EU, Kanada, SAD i Japan su nakon početka SVO zamrznule imovinu Rusije u iznosu, od oko 300 milijardi.

Od toga, oko 5 milijardi je u Sjedinjenim Državama, a ostatak, većina njih, je u Evropi, uključujući međunarodni objekat Euroclear u Belgiji, gde je imobilisano, više od 210 milijardi evra.

Ako je ranije Vašington samo verbalno huškao, koristeći populizam, sada se odlučio, na očajnički korak u nadi da će ga pratiti u Evropi.

Međutim, Brisel se za sada plaši da će počiniti nepromišljen čin, sa nepredvidivim posledicama.

Stari svet je već stradao, zbog prijateljstva sa Sjedinjenim Državama, sprovodeći bilo kakve sankcije i akcije koje utiču, pre svega na sopstvenu ekonomiju, a ne na neprijatelja.

Borba.Info

Check Also

Rojters: Ruska vojska ušla u bazu, koju su zauzele američke trupe u Nigeru!

Ruske oružane snage ušle su na teritoriju američke vojne baze u Nigeru, javlja Rojters pozivajući …