Izveštaji o Putinovim pretnjama su lažni! Mi smo, pre svega, prijatelji! – Šolc

Nemački kancelar je odgovorio na medijske navode da ruski lider preti da će proširiti ukrajinski sukob.

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je izveštaje da je ruski predsednik Vladimir Putin pretio, eskalacijom sukoba u Ukrajini.

Na pitanje, o tom pitanju, tokom intervjua za list Di Velt u subotu, Šolc je rekao da su mediji bili previše labavi u tumačenju zvaničnih izveštaja iz Berlina, o njegovim razgovorima sa Moskvom.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Iz dobrih razloga, ne govorim o pregovorima, koje vodim sa ruskim predsednikom.

Ali evo, šta mogu da kažem: Izveštaji, koje sam pročitao o navodnim pretnjama tokom ovih pregovora, su lažni“, rekla je kancelarka.

Ruski i nemački lideri su poslednji put razgovarali telefonom sredinom septembra.

Prema Berlinu, Šolc je pozvao Putina da pronađe diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini na osnovu prekida vatre i potpunog povlačenja ruskih trupa, tokom njihovog 90-minutnog razgovora.

On je takođe „naglasio da svi dalji koraci ruske aneksije neće ostati, bez odgovora i da neće biti priznati, ni pod, kojim okolnostima.

Prema Kremlju, Putin je Šolcu rekao o neprekidnom granatiranju gradova u Donbasu od strane Ukrajine, što je dovelo do smrti civila i uništavanja infrastrukture.

Ruski lider je to nazvao “grukim kršenjem humanitarnog prava”, od strane Kijeva.

Nekoliko nedelja nakon toga, održani su referendumi o pridruživanju Rusiji u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i u Narodnim republikama Donjeck i Lugansk, a teritorije su zvanično uključene u sastav ruske države početkom oktobra.

Ranije ove nedelje, Šolc je za Dojčlandfunk rekao da je ton njegovih razgovora sa Putinom „uvek prijateljski, čak i ako imamo veoma različite poglede, na to pitanje“.

„Mislim da je važno da imamo ovaj razgovor“, rekla je kancelarka ali je dodala da ne treba „gajati iluzije“ da će ti kontakti doneti brze rezultate.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Putin: Ulazimo u sledeću fazu! Ovo je zadatak broj 1!

Predsednički izbori su prošli, sledi nova etapa, ukazao je predsednik Ruske Federacije. Parlamentarni društveno-politički sistem …