Srbija će morati da prihvati sve ili nema ništa od EU!

Srbija i tzv. Kosovske vlast su sprovele, samo nekoliko obaveza iz ovog dokumenta.

Zbog toga su ministri spoljnih poslova EU u Ohridski sporazum uneli obavezujuće klauzule za Srbiju, kao neku vrstu merila uzmi ili ostavi.

Ne samo da će Srbija morati da izbegne opstruiranje aspiracija Prištine da se pridruži međunarodnim organizacijama, već će morati da prizna i zvanične administrativne dokumente koje izdaje kosovska administracija, kao što su registarske tablice i pasoši sa nacionalnim simbolima Kosova.

Ovakvim stvarima se srpska vlada sistematski suprotstavlja, od rata sa NATO-om 1999. godine koji je nametnuo odvajanje Kosova.

Kosovo je ranije bilo autonomna pokrajina u sastavu Srbije, kada su dva entiteta bila deo Jugoslavije, koja se raspala 1991.

Uslovi koje je EU donela 22. aprila stvaraju političku slagalicu za Beograd, stavljajući njegovo političko rukovodstvo i celokupno srpsko društvo, pred mučnu dilemu: ili će započeti spor i progresivan proces priznavanja Kosova ili mora zaboraviti na bilo kakvu srednjoročnu nadu, u članstvo u EU.

Srbija je do sada izbegavala svaki korak koji bi se mogao označiti kao de fakto priznanje kosovske državnosti.

Srbi koji žive na Kosovu su 21. aprila uglavnom odustali od referenduma koji je raspisala kosovska administracija, prema prištinskoj vladi, da bi se rešilo pitanje gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom, na Kosovu.

Ovo pitanje je nerešeno, od novembra 2022. godine, kada su srpski policajci, gradonačelnici i sudije severnog Kosova podneli ostavke u znak protesta, protiv onoga što su tvrdili da je „kršenje“ sporazuma, uz posredovanje EU, od strane kosovskih vlasti.

Mediji

Check Also

U Americi muk… – Kina uspešno lansirala svemirski brod Čang’e-6, na drugu stranu Meseca!

Kina je napravila, još jedan značajan korak u svojim naporima za istraživanje dubokog svemira u …