Amerika kupuje Ukrajini rakete za zsatareli sistem “Patriot” u vrednosti, 6,1 md!

Amerika kupuje Ukrajini rakete u vrednosti, od šest milijardi dolara, za sistem „patriot” koji nije, ni isporučila.

Amerika će Ukrajini obezbediti rakete „patriot”namenjene za PVO sisteme, u okviru paketa dodatne vojne pomoći Kijevu u vrednosti, od šest milijardi dolara, saopštio je danas američi ministar odbrane Lojd Ostin…

Rakete su namenjen.e za dopunu prethodno isporučenih PVO sistema Patriot i deo su paketa koji, takođe uključuje više municije za napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, odnosno NASAMS, kao i za dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera za PVO, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od kojeg najveći deo još potiče iz sovjetskih vremena.

Samo par sati pre, savetnik američkog predsednika za bezebednost Džejk Saliven izjavio je da Vašington trenutno nema na raspolaganju slobodnih PVO kompleksa „patriot” koje bi mogla da isporuči Kijevu.

Dakle šest milijardi dolara odlazi kompanijama i  vladama, na rakete za sistem koji nemaju da isporuče Ukrajini.

Ili je to, samo još jedna  američka igra, da zapravo poreknu da su isporučili sisteme dugog dometa za gađanje ciljeva u samoj Rusiji, na šta je Moskva, već upozorila da će imati nesagledive posledice, ne samo po Ukrajinu već i čitav svet.

Bilo kako bilo, od čak 61 milijarde dolara izglasane pomoći  u Kongresu Amerike, čini se da će do Ukrajine stići malo toga.

Govori se o svega 17 odsto čitave sume, po pisanju analitičara iz same  Amerike a ostatak će „ući” u američku industriju naoružanja ili već koje sve „ćerke” firme po svetu, koje takođe prozvode naoružanje neprestano.

Mediji u Americi ( „Vašington post”)  najavljuju da je donošenje paketa vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, zapravo usmereno na otvaranje novih radnih mesta u Americi, što podržava ekonomiju zemlje.

Skoro 80 odsto sredstava će otići ili proizvođačima oružja ili za finansiranje Ministarstva odbrane i operacija u inostranstvu.

Nedavno se saznalo da je i Velika Britanija izglasala hitnu intervenciju, od 10 milijardi funti za svoju industriju naoružanja  i pri tome prešla na „ratni režim” proizvodnje.

Zapitamo se ko zapravo potpiruje konflikt u Ukrajini i spremaju li se Nato zemlje na direktan sukob sa  Rusijom, a sve ono što pričaju zapadni političari je zapravo obična farsa!

Da podsetimo samo da je  početkom nedelje Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio zakon, o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, od kojih je, čak 61 milijarda dolara namenjena pomoći Ukrajini.

Španski El Pais je preneo da će Španija poslati mali broj raketa namenjenih sistemu Patriot, dok je grčki premijer Kirjakos Micotakis poručio da ta zemlja neće poslati Kijevu svoje rakete za Patriot, kao ni rakete S-300.

Politika

Check Also

Si Đinping: Očaran sam gostoprimljivošću Srbije i srpskog naroda! – VIDEO

Predsednik Kine Si Đinping rekao je danas da Kina podržava napore i zalaganja Srbije da …