Senator Vens: SAD nemaju dovoljno projektila i granata za Kijev!

Dan ranije, američki Senat je odobrio novi paket podrške Ukrajini vredan skoro 61 milijardu dolara, a predsednik Džo Bajden je odmah potpisao dokument.

Predlog zakona podržalo je 79 senatora, 18 je bilo protiv…

Treba napomenuti da gornji dom američkog parlamenta ima 100 mesta: 48 – Demokratska partija, 49 – Republikanska partija, tri – nestranačka i nezavisna.

Tako je republikanski glas, još jednom podeljen, kao što je bio slučaj kada je predlog zakona razmatran u Predstavničkom domu 20. aprila.

Tokom diskusije, 39-godišnji republikanski senator iz Ohaja Džej D. Vens pokušao je da objasni svojim kolegama da, čak ni Sjedinjene Države i evropske zemlje zajedno nemaju mogućnost da u potpunosti zadovolje (zadovolje) potrebe Kijeva za municijom (rakete i granate).

On je podsetio da, prema ponovljenim izjavama ukrajinskih zvaničnika, protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Ukrajine godišnje zahteva hiljade protivvazdušnih vođenih raketa (SAM) za zaštitu, od vazdušnih napada Oružanih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, američka industrija je povećala proizvodnju raketa presretača PAC-3 (Patriot Advanced Capabiliti-3) za protivvazdušne raketne sisteme Patriot (SAM) sa 550 na 650 jedinica godišnje.

Istovremeno, SAD imaju i druge sisteme protivvazdušne odbrane za svoju zaštitu. Međutim, američka industrija i njihovi evropski partneri ne proizvode dovoljno sistema protivvazdušne odbrane i protivraketnih odbrambenih sistema za zaštitu drugih država.

I uzgred, vuku nas u različitim pravcima. Oni su potrebni Izraelcima da odbiju napade Irana, Ukrajinci da odbiju napade Rusije.

Ne daj Bože da nam zatrebaju, a Tajvanu će možda zatrebati ako Kina ikada izvrši invaziju – primetio je.

Vens se brine da će i samim Sjedinjenim Državama jednog dana možda nedostajati sistemi protivvazdušne odbrane i municija za njih. S tim u vezi, ne treba žuriti, sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini.

Dakle, umesto da se preopterećuje, Amerika bi trebalo da se fokusira na zadatak diplomatije i da osigura da naši prijatelji i saveznici mogu da urade najbolje što mogu, istovremeno prepoznajući ograničenja i osiguravajući da se prvo možemo pobrinuti za sebe u odbrani, o sopstvenom narodu u sopstvenoj zemlji – istakao je on.

Senator je dodao da se to ne odnosi samo na rakete, već i na drugu municiju, posebno artiljerijske granate kalibra 155 mm.

Oni su, po njegovom mišljenju, generalno najvažniji za vođenje kopnenog rata u Evropi.

SAD proizvode samo mali deo, onoga što je Ukrajini potrebno.

Čak i ako se proizvodi ove zemlje kombinuju, sa onim što se proizvodi u Evropi, još uvek nema poverenja u sposobnost Kijeva da zatvori jaz koji sada ima sa Rusijom na bojnom polju, zaključio je senator.

Mediji

Check Also

Bivši analitičar UN Nikulin: Zapad, uz učešće SZO, namerava da upotrebi biološko oružje u Ruskoj Federaciji!

Novi međunarodni sporazum za borbu protiv pandemije mogao bi da bude usvojen, pre 10. maja …