Sina: „Zavist prema ruskom oružju“, krije se u NATO kodifikaciji…

NATO u svojoj kodifikaciji, uprkos postojećim nazivima, označava rusko i sovjetsko oružje na svoj način i često koristeći prilično grube reči.

Takav stav, bez poštovanja trebalo bi da navede Ruse, da dovode u pitanje Alijansu, kažu analitičari kineskog lista Sina.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Kako pišu autori, šareni izvorni nazivi sovjetske i ruske tehnologije dugo su izazivali glavobolju među predstavnicima NATO-a, pa postoji kodifikacija vojnih vozila, stvorenih u Ruskoj Federaciji.

„Naravno, Rusi ne razumeju zašto se njihov prelepi Tu-160 Beli labud u NATO-u zove Blackjack, a laki lovac MiG-29 je postao Fulcrum i kako helikopter Ka-25 prolazi po NATO kodifikaciji, kao „Hormon“, da li je to povezano sa hormonima? “ – postavljaju pitanje posmatrači.

Kako se ispostavilo, Severnoatlantska alijansa se pri kodifikaciji ruske opreme rukovodi jednostavnim i grubim principom, pišu analitičari.

Tako su svi avioni podeljeni u pet kategorija: kategorija „F” – lovci, kategorija „B” – bombarderi, kategorija „C” – transportni avioni, kategorija „H” – helikopteri i kategorija „M”, koja obuhvata sve ostale mašine, uključujući izviđačke avione, avione za obuku i tako dalje.

Novo „ime“ za pojedinačni vazduhoplov bira se u zavisnosti od njegove namene: naziv vozila mora da počinje slovom, koje označava kategoriju.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

„Prema ovom pravilu, presretač MiG-31 postao je Fokhound, strateški bombarder Tu-95 postao je Medved, borbeni lovac Jak-130 je postao Mitten, Il-78 je postao pohlepni kralj iz grčke mitologije Midas, a Transportni avion Il-76 postao je Candid“, navodi se u publikaciji.

Kineski analitičari primećuju da najuspešniji ruski avioni u NATO-u dobijaju zaista zloslutne nadimke, što jasno nagoveštava emocije koje izaziva vojna oprema Ruske Federacije.

„Neki od ovih nadimaka kriju zavist NATO-a. Na primer, prototip lovca Su-57 – avion T-50 – prvobitno je imao bezazleno ime “Fraser” ali kada je počeo da poseduje izvanredne mogućnosti prikrivenosti i manevarske sposobnosti, kodifikovan je kao “Felon / Criminal” (Felon ) “, kaže Sina.

Osim grubih naziva, vojni blok se ne libi da daje i pogrdne, kako bi omalovažio dostojanstvo ruske tehnike, kažu autori.

„Možda Rusi još uvek imaju pitanja za Alijansu: zašto je jurišni avion Su-25, sa odličnom preživljavanjem i neprobojnim pločama od legure titanijuma, jakim kao tenkovi, kodifikovan kao Žablje stopalo“, kaže se u materijalu.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …