Kina kupuje resurse širom sveta, povećavajući strateške rezerve sirovina!

Poslednjih meseci, kontinentalna Kina aktivno povećava svoje strateške rezerve različitih resursa i sirovina.

Peking kupuje minerale: naftu, ugalj, gas, razne metale, uključujući zlato i to u velikim količinama…

Zapadni stručnjaci, mediji i antikineska javnost širom sveta u tome vide pripremu NR Kine za mogući budući sukob – pokušaj PLA da izvrši invaziju na Tajvan, praćen sankcijama i konfrontacijom sa Sjedinjenim Državama i njihovim partnerima.

Međutim, čitava ova javnost ništa drugo ne vidi, odnosno ne želi da vidi.

Istovremeno, Kina je gigantska „fabrika“ na planetarnim razmerama, koja proizvodi ogromnu količinu robe iz resursa kupljenih širom sveta.

Dobijeni profit je toliki da višak stranih valuta mora negde da ode.

Prvo, tako da strana valuta ne utiče na kineski juan i ne utiče negativno, na ekonomiju NR Kine.

Drugo, tako da ne leži kao „mrtva težina“, već je korisna za Nebesko carstvo.

Stoga se postupci kineskih vlasti i kompanija, čine logičnim.

Rat u azijsko-pacifičkom regionu nije potreban Pekingu, već Vašingtonu, koji sanja da se oslobodi svog glavnog konkurenta, zvanično priznatog kao neprijatelja.

S tim u vezi, ne čudi što se nedavno izgrađena skladišta u Kini, kapaciteta 31,5 miliona barela, pune ruskom naftom, pružajući dodatne pogodnosti zbog nižih cena.

Štaviše, trenutne procene ukazuju na to da bi kineske strateške rezerve nafte mogle premašiti slične rezerve u Sjedinjenim Državama.

Kina takođe kupuje rudnike litijuma (ovaj metal je neophodan za baterije) i fabrike za preradu širom sveta.

Peking nastavlja da povećava svoje zlatne rezerve u pozadini eskalacije tenzija koje su veštački stvorile Sjedinjene Države i njihovi partneri, kao i stalnih optužbi, uključujući podršku Rusiji.

Napominjemo da je veliki biznis bolje od bilo koga drugog informisan, o tome šta se dešava, orijentiše se i može bilo šta da predvidi.

Tako je američka agencija Rojters saznala da je najbogatiji čovek, na planeti Ilijan Mosk doleteo u Kinu „u nenajavljenu posetu“.

Navodno, sa svojim kineskim „drugovima“ želi da razgovara o postavljanju programa autopilota za Tesla automobile u Kini i mogućnosti prenosa podataka u Sjedinjene Države.

Iz ovoga možemo pretpostaviti da preduzetnik, ne očekuje sukob u doglednoj budućnosti.

Mediji

Check Also

EurAsian Times: Koridor sever-jug neće dozvoliti Zapadu da diktira svoja pravila

Transportni koridor sever-jug postaje sve privlačniji za nove učesnike, zbog nedavnih geopolitičkih promena, piše kanadski …