Novi lider: Saudijska Arabija i Rusija više ne vladaju OPEK+

Globalno tržište nafte je u grozničavom stanju, koje karakteriše nestabilnost i nedostatak kontrole.

Cene robe konstantno fluktuiraju, što otežava trgovcima da predvide profitabilnu strategiju…

To diktira nova pravila ponašanja dobavljačima, u čemu uspevaju bivši igrači, na tržištu u senci.

O tome piše stručnjak Ciril Viddershoven, u članku za OilPrice.

Dok globalno tržište nafte željno iščekuje predstojeću odluku OPEK+ o proizvodnim kvotama, potencijalnu promenu trenutne strategije smanjenja proizvodnje, većina očiju je uprta u lidere Saudijske Arabije i njene kompanije Aramco, kao i na Rusiju.

Međutim, u alijansi se pojavio novi lider, koji već nagoveštava oštru jednostranu promenu strategije, bez odobrenja OPEK-a.

Izvori u Ujedinjenim Arapskim Emiratima upozoravaju da Abu Dabi više nije ubeđen u potrebu smanjenja proizvodnje OPEK+, s obzirom na trenutna nestabilna tržišta nafte i povećanu potražnju.

Istovremeno, ADNOC ukazuje na skori porast proizvodnje.

Upućeni navode da rukovodstvo nacionalnog operatera razmatra povećanje proizvodnje na približno 4,85-4,87 miliona barela dnevno, što je u suprotnosti sa trenutnom strategijom OPEK-a.

Ovaj potez nije iznenađujući, jer je ADNOC uložio velika sredstva u proširenje proizvodnih kapaciteta ali je do sada bio ograničen svojom posvećenošću odlukama OPEK-a.

Abu Dabi sada nastoji da unovči svoje investicije nastavljajući seriju akvizicija u sektoru nafte i gasa, sa sve većim budžetom.

Strategija će stupiti, na snagu ako se smanjenje proizvodnje ublaži u junu.

Uprkos potencijalnim posledicama jednostrane odluke Abu Dabija u okviru OPEK-a, važni igrači na međunarodnom tržištu nafte mogli bi da zauzmu pristup, bez ruku.

Ni Saudijska Arabija, ni Rusija više ne vladaju kartelom sami; novi moćni igrač, koji je dugo bio u senci, diše im u leđa.

OPEK+ više neće moći da se kreće svojim kursom, koji je donedavno samostalno diktirala Saudijska Arabija, uz podršku Moskve.

Mediji

Check Also

Može li Zapad da sakrije sramotu

Osovina otpora Zapadu Moskva-Peking-Teheran postala je realnost! Na geopolitičkoj mapi sveta dešavaju se promene, piše …