Ursula želi i drugi!

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije koja se bori za drugi mandat, ne isključuje saradnju sa poslanicima grupe konzervativaca i reformista (ECR) posle izbora za Evropski parlament u junu.

“Mnogo zavisi od toga kakav je sastav parlamenta i ko u kojoj grupi sedi”, rekla je nemačka političarka u ponedeljak uveče.

U ECR su, pored ostalih, ultradesničarska partija italijanske premijerke Đorđe Meloni, nacional-konzervativna poljska stranka PiS i bivši poslanik Alternative za Nemačku Lars Patrik Berg.

Međutim, saradnju s partijom AfD Ursula fon der Lajen je u debati koju je organizovao portal Politiko (Politico) odlučno odbacila.

Ursula fon der Lajen je članica nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i bila je ministarka odbrane u vreme kancelarke Angele Merkel.

Na izborima je kandidatkinja Evropske narodne partije, u kojoj je i CDU.

Ako želi da ostane na čelu Evropske komisije, Fon der Lajenovu mora da podrži i Evropski parlament posle izbora na leto. Iako šefovi država i vlada zemalja Evropske unije predlažu predsednika Komisije, parlament predlog može da odbije.

Komisija ima isključivo pravo da predlaže konkretne pravne akte EU, o kojima potom pregovaraju Parlament i države članice.

B92

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …