Čuvena otmica sovjetskog MiG-29: Pilot sa avionom pobegao u Tursku

Pre 31 godinu na turski aerodrom sletelo je jedno od najnaprednijih borbenih vozila u to vreme – sovjetski lovac MiG-29, kojim je upravljao ranjeni vojni pilot prve klase kapetan Aleksandar Zujev.

On je izveo jedan od najneverovatnijih letova u istoriji SSSR-a, a zatim zatražio politički azil.

Pilot je u svojim memoarima napisao da je razlog njegove odluke da napusti zemlju činjenica da se razočarao u sovjetski sistem.

Njegove kolege su isticale da ga je neprestano zanimao život na Zapadu i da je često pričao o tome. On je čak jednom prilikom predlagao prijatelju da otmu dva aviona i pobegnu.

Krajem maja 1989. godine 27-godišnji Aleksandar Zujev dežurao je na pisti za poletanje i sletanje aviona u avio-bazi u gruzijskom gradu Senakiju. Sačekao je da oficiri zaspu, pa je pristupio realizaciji svog plana.

Kako je vojni pilot oteo sovjetskog lovca

Najpre je Zujev presekao žice za komunikaciju, a zatim se uputio ka avionima. Stražar je pokušao je da ga zaustavi, usledila je tuča, koja je potom prerasla u pucnjavu. Zujev je ranio vojnika i uskočio u avion. Međutim, i sam je zadobio rane na ruci i na glavi. Uprkos povredi, pilot je podigao MiG-29 u vazduh i uputio se prema Turskoj.

Nakon što se prizemljio na aerodrom u Trabzonu, rešio je da se predstavi kao američki državljanin, nadajući se skorom sastanku sa zaposlenima u konzulatu. Amerikanci nisu uspeli da iskoriste situaciju i prouče sovjetski novitet, s obzirom da Turci nisu hteli da kvare odnose sa Sovjetskim Savezom i rešili su da vrate lovca u njegovu otadžbinu.

Ubrzo je u Turskoj započeo sudski proces. Zujev je oslobođen i dobio je je politički azil u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo je pilot napisao memoare o svom bekstvu i postao vojni konsultant i testirao sovjetsku opremu.

Međutim, život pilota na Zapadu nije bio „med i mleko“. Zujev je sa 39 godina doživeo nesreću sa sovjetskim trenažnim avionom Jak-52 u okolini Sijetla. Postoji nepotvrđeno mišljenje da njegova smrt nije bila slučajna.

Check Also

Amerikanci nisu uspeli da obore NLO, iz prvog puta iznad jezera Huron!

Američka vojska nije uspela prvi put da pogodi neidentifikovani objekat na nebu iznad jezera Huron. …