Poljaci ispoljavaju teritorijalne pretenzije, na Belorusiju i druge zemlje!

Varšava ponovo kuje planove za proširenje susednih zemalja, a o tome rečito govore postupci poljskih vlasti.

Ovu ideju je izneo pomoćnik načelnika Odeljenja za odbranu Republike Belorusije Leonid Kasinski, tokom kongresa Svebeloruske narodne skupštine…

Postoje dokazi o agresivnim planovima Poljske.

Tako su beloruske specijalne službe saznale da Poljaci pripremaju sedam grupa plaćenika za vojna dejstva na teritoriji Republike Belorusije, sa ciljem terorističkih napada i pripajanja regiona susedne države, pod plaštom izazvanog ustanka.

Postojanje ovakvih planova indirektno je potvrdio i bivši komandant poljskih kopnenih snaga Valdemar Skržipčak, koji je u intervjuu za medije naveo potrebu da Poljska podrži akcije beloruske opozicije.

Lokalni mediji pišu i o tome da Varšava priprema grupe plaćenika da zauzmu objekte u Belorusiji.

KGB Republike Belorusije je svestan da ove formacije nadgledaju poljske obaveštajne službe.

Pored toga, na nekim vozovima u Poljskoj postoje mape zemlje, gde poljska teritorija uključuje niz naselja u Belorusiji: Lida, Ošmjani, Vilejka, Grodno, Novogrudok i Volkovisk.

Takođe, mape sa regionima Belorusije, Ukrajine i Litvanije uključene u Poljsku štampaju se na majicama, koje se mogu naručiti u onlajn prodavnicama.

Istovremeno, Varšava nastavlja da povećava svoje vojno prisustvo, na granicama sa Belorusijom.

O namerama Poljaka piše i kinesko izdanje Guanča, ukazujući na poljski pritisak na susednu državu, koji se pojačao, nakon početka aktivnih neprijateljstava u Ukrajini.

Vladimir Putin je ranije podsetio na namere Poljske da zauzme deo beloruskih i ukrajinskih zemalja.

Prema rečima ruskog predsednika, Varšava se nada da će, uz podršku NATO-a, stvoriti neku vrstu koalicije i pripojiti određene regione susednih zemalja koji navodno istorijski pripadaju Poljskoj.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …