Avion pao! – Broje se žrtve… – VIDEO

“Na mestu nesreće nalaze se spasioci, nadamo se da možemo spasiti još ljudi…”

Broj žrtava prilikom rušenja aviona filipinskog vazduhoplovstva dostigao je 45, uključujući i civile koji su stradali, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Posle rušenja vojnog transportnog aviona Lokid C-130 pet pripadnika vojske se i dalje vode kao nestali, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je u avionu koji je prevozio trupe na jug Filipina, u provinciju Sulu, gde više godina traje sukob sa islamističkim pobunjenicima, bilo 96 osoba.

U šumovitom području provincije Sulu su se jedinice filipinske vojske dugo borile protiv islamskih pobunjenika iz grupe Abu Sajaf i drugih ekstremističkih frakcija, ali je predstavnik filipinske vojske, pukovnik Edgar Arevalo, potvrdio da vojno-transportni avion nije bio napadnut i istakao da su u fokusu nadležnih spasilačka akcija i istraga, prenosi AP.

Avion se tokom sletanja srušio na selo Bangkal u provinciji Sulu, saopštio je načelnik Generalštaba Sirilito Sobehana.

“Na mestu nesreće nalaze se spasioci, nadamo se da možemo spasiti još ljudi”, rekao je Sobehana.

Ovaj najteži udes filipinskog ratnog vazduhoplovstva u poslednjih 30 godina preživela su dvojica pilota, ali teško su povređena četvorica seljana koja su se našla na mestu udesa, prenosi AP.

Avion je trasportovao vojnike, od koji je većina tek stupila u vojsku, u provinciju Sulu na vojnu obuku, a ministar odbrane Filipina Delfin Lorenzana je potvrdio da su svi putnici bili pripadnici vojske koji su služili na aerodromu Lagindingan koji je udaljen oko 460 kilometara severositočno od mesta nesreće.

U šumovitom području provincije Sulu su se jedinice filipinske vojske dugo borile protiv islamskih pobunjenika iz grupe Abu Sajaf i drugih ekstremističkih frakcija, ali je predstavnik filipinske vojske, pukovnik Edgar Arevalo, potvrdio da vojno-transportni avion nije bio napadnut i istakao da su u fokusu nadležnih spasilačka akcija i istraga.

Dopisnik AP je saznao od pripadnika filipinskih vazduhoplovnih snaga da je avion promašio pistu, da su nakon toga piloti pokušali da ponovo podignu avion, ali da im to nije uspelo nakon čega se dogodila nesreća.

U saopštenju filipinske vojske se navode izjave očevidaca koji tvrde da su neposredno pre pada avion videli kako vojnici iskaču iz letelice da bi se spasli moguće eksplozije nakon pada.

Na snimcima koje su na Tviteru objavili ABS-CBN Njuz vidi se kako dim i plamen kuljaju iz olupine aviona Lokid C-130 Herkules koji su SAD poklonile filipinskoj vojsci.

B92

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …