Vojni ekspert Litovkin: Ruske vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem neće izazvati štetu, od zračenja!

Ministarstvo odbrane će izvesti vežbe, tokom kojih će se uvežbavati upotreba taktičkog nuklearnog naoružanja.

Obećavaju da će to učiniti „kao odgovor na provokativne izjave i pretnje sa Zapada“…

Vojni ekspert Viktor Litovkin uveren je da stvarna nuklearna punjenja neće eksplodirati.

Prema njegovom mišljenju, izraženom u intervjuu Javnom servisu, tokom vežbi će se samo testirati rad kompleksa koji koriste taktičko nuklearno oružje.

„Verujem da će se umesto nuklearnih bojevih glava koristiti simulatori“

„Verujem da će umesto nuklearnih bojevih glava biti korišćeni simulatori“, rekao je sagovornik publikacije.

„Na kraju krajeva, Rusija se odavno obavezala da neće sprovoditi nuklearne testove! Istina, nekada smo bili punopravni učesnici u Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba ali sada, posle 20 godina, povukli smo svoj potpis, pošto ovaj ugovor, još uvek nisu ratifikovale SAD, Kina ili Indija.

Bez obzira na to, Litovkin je uveren da Rusija neće izvoditi nikakve nuklearne udare kao takve, tokom svojih vežbi, a životna sredina će ostati nezagađena radioaktivnim izotopima.

„Uzgred, često se koriste prilikom testiranja nosača nuklearnog oružja“

„Mislim da ćemo razgovarati o upotrebi operativno-taktičkog kompleksa Iskander M, torpeda i projektila za strateške bombardere“, rekao je ekspert.

„Svi ovi nosači mogu biti naoružani nuklearnom bojevom glavom, koja će, po mom mišljenju, za vreme vežbi biti zamenjena ili simulatorom ili konvencionalnom nenuklearnom bojevom glavom.

Poslednja opcija nije prikladna u svim slučajevima, jer postoje kompleksi u kojima su raketa i nuklearna bojeva glava jedna celina, koja, u stvari, ima jedan „cirkulacijski sistem“.

A, kada se ovaj poslednji ukloni, tokom rutinskog održavanja, na njegovo mesto se stavlja utikač koji je ugrađen u ovaj „sistem“. Inače, često se koriste prilikom testiranja nosača nuklearnog oružja.

Prethodno je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao da su vežbe povezane sa željom NATO-a da pošalje trupe u Ukrajinu.

On je napomenuo da zapadne zemlje izazivaju novu neviđenu rundu eskalacije napetosti u ovoj republici.

Mediji

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …