Uzbuna na Zapadu: Rusi spremaju haos u Africi!

Rusija je brzo proširila svoje vojno prisustvo u Libiji, pokazala je istraga, što je izazvalo uzbunu u vreme pojačanih tenzija, između Moskve i Zapada usred rata u Ukrajini.

Pozivajući se na izvore u libijskim bezbednosnim agencijama i ruskoj vojsci, nezavisni ruski sajt Verstka, “All Eyes On Wagner Project” (projekat Sve oči na Vagner) i medijske kuće Radio Slobodna Evropa koju finansiraju SAD, otkrili su da je samo u poslednjih nekoliko nedelja najmanje 1.800 ruskih vojnika i plaćenika raspoređeno u ovu severnoafričku zemlju, a neki su prebačeni u susedni Niger, oko koje postoje tenzije između Moskve i Vašingtona.

Ruska grupa plaćenika Vagner zadržala je tajno prisustvo u Libiji nakon svrgavanja Moamera Gadafija 2011. uz podršku NATO-a.

Vašington je optužio Moskvu da koristi svoje plaćenike u Libiji za mešanje u sukob u toj zemlji.

Nakon sastanka između ruskog predsednika Vladimira Putina i libijskog istočnog vojnog komandanta Kalife Haftara krajem septembra 2023. godine, Blumberg je izvestio da je u toku dogovor o odbrani prema kojem bi Moskva proširila svoje vojno prisustvo u istočnoj Libiji i mogla da dovede do pomorske baze.

U to vreme, Džonatan Viner, bivši američki specijalni izaslanik za Libiju, rekao je da SAD shvataju pretnju “veoma ozbiljno”.

“Držanje Rusije van Sredozemnog mora bio je ključni strateški cilj, ako Rusija tamo dobije luke, to joj daje mogućnost da špijunira celu Evropsku uniju”, rekao je on.

Stotine vojnika iz jedinica ruskih specijalnih snaga, u pratnji hiljada plaćenika i regularnih vojnika, prebačeno je početkom godine iz Ukrajine u Libiju.

Rusko vojno osoblje i oprema viđeni su u bazama na najmanje 10 lokacija u istočnoj Libiji od marta, pokazala je istraga.

Izvor iz ruskog ministarstva odbrane rekao je projektu “Sve oči na Vagner” da je posetio Libiju u više navrata pre ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

“On kaže da nikada nije bilo toliko buke, tektonskih pomeranja, misli da se sprema veliki haos”, navodi se u projektu.

Neki od najnovijih pristiglih iz Rusije i Ukrajine učestvovali su u ciljanim borbenim misijama.

Drugi obučavaju lokalne snage i nove regrute za Vagnerovu grupu, pokazala je istraga.

B92

Check Also

Premijer Rumunije: Ne postoje ,ni Moldavci, ni moldavski jezik!

Tokom televizijske debate na kanalu Digi24, šef rumunske vlade Marsel Čolaku uskratio je Moldavcima kao …